Čime se razlikuje biljni proteinski dodatak od životinjskog?

Jasno je da osobe koje redovito vježbaju trebaju veće količine proteina od onih koje vode sjedilački način života. Zato mnoge osobe koje treniraju u teretani koriste proteinske dodatke koji pomažu zadovoljiti povećane dnevne potrebe za proteinom. Saznajmo koje su vrste proteinskih dodataka i čime se razlikuje biljni od životinjskog proteinskog dodatka.
- Životinjski proteinski dodatak
- Biljni proteinski dodatak
- Biljni vs životinjski proteinski dodatak
- Biljni proteinski dodatak – kako povećati njegov anabolički potencijal?
Životinjski proteinski dodatak
Među svim dostupnim proteinskim dodacima na tržištu, najpoznatiji je nedvojbeno protein sirutke. Čini oko 20% svih proteina sadržanih u kravljem mlijeku i karakterizira ga visoka biološka vrijednost. Proteinski dodatak na bazi proteina sirutke ima visok sadržaj egzogenih aminokiselina (neophodnih za ljudski organizam), uključujući tri s razgranatim bočnim lancima (BCAA), a to su izoleucin, leucin i valin. Razlikuju se tri glavne vrste proteinskih dodataka na bazi proteina sirutke:
-
koncentrat proteina sirutke (Whey Protein Concentrate, WPC) – to je najmanje prerađeni proteinski dodatak koji obično sadrži 70-80% proteina te male količine masti i mliječnog šećera (laktoze).
-
izolat proteina sirutke (Whey Protein Isolate, WPI) – preparat koji sadrži 85-90% proteina te tragove laktoze i mliječne masti.
-
hidrolizat proteina sirutke (Whey Protein Hydrolysate, WPH) – najskuplji proteinski dodatak koji je namijenjen uglavnom osobama s potvrđenom alergijom na proteine kravljeg mlijeka, zbog sadržaja lako probavljivih peptida kratkog lanca.
Ostali proteinski dodaci životinjskog podrijetla, poput micelarnog kazeina (protein kravljeg mlijeka), goveđeg proteina ili proteina jajeta, znatno su manje popularni od spomenutog proteina sirutke, a posebno WPC-a i WPI-ja.
Biljni proteinski dodatak
Stalno rastući interes za vegansku prehranu čini da su biljni proteinski dodaci trenutno široko dostupni na tržištu dodataka prehrani namijenjenih fizički aktivnim osobama. Biljni proteinski dodatak predstavlja odličnu dopunu prehrani vrhunskih sportaša i amatera koji su na veganskoj dijeti, jer je postizanje dovoljne količine proteina samo iz biljne hrane obično vrlo teško ili čak nepraktično, a posebno kada je cilj izgradnja mišićne mase. Među najčešće korištenim biljnim proteinskim dodacima su: izolat sojina proteina, izolat proteina graška, konopljin protein, rižin protein te kvasni protein. Na tržištu biljnih proteinskih dodataka mogu se pronaći i spirulina u prahu te raznovrsne mješavine veganskih proteina koje sadrže: protein suncokreta, protein iz bundeve, protein iz lanenog sjemena te quinoa protein.
Biljni vs životinjski proteinski dodatak
Životinjski proteinski dodatak, poput proteina sirutke (WPC i WPI), karakterizira najviša biološka vrijednost među svim proteinima prisutnim u hrani. To je prije svega zbog visokog sadržaja svih aminokiselina neophodnih za čovjeka (uključujući BCAA) te njihove visoke probavljivosti i apsorpcije. U usporedbi s proteinom sirutke, biljni proteinski dodatak (npr. izolat sojina proteina) sadrži znatno manje egzogenih aminokiselina po gramu, a posebno manje razgranatih aminokiselina (BCAA), odnosno leucina, izoleucina i valina. Sadržaj leucina ima ključno značenje za stimulaciju sinteze mišićnih proteina. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da biljni proteinski dodatak (npr. izolat sojina proteina) koji sadrži 2 g leucina može dovesti do identičnog povećanja snage i mišićne mase kod osoba koje počinju s redovitim treninzima snage, kao i životinjski proteinski dodatak (protein sirutke). Stalno rastući broj istraživanja pokazuje da biljni proteinski dodatak može biti jednako učinkovit u pogledu prirasta snage i mišićne mase kao životinjski proteinski dodatak, kada se konzumira u količinama koje osiguravaju dovoljnu količinu leucina.
Biljni proteinski dodatak – kako povećati njegov anabolički potencijal?
Najjednostavniji način prevladavanja niže razine egzogenih aminokiselina i smanjene probavljivosti je povećanje količine biljnog proteina u jednoj porciji. Za maksimalizaciju sinteze mišićnih proteina (MPS) vrijedi težiti konzumaciji 40-45 g proteina iz biljnog proteinskog dodatka u jednom obroku. Ako uzmemo u obzir pokazatelje probavljivosti aminokiselina (PDCAAS i DIAAS), biljni proteinski dodatak na bazi izolata sojina proteina ili izolata proteina graška najbolji je izbor za vegane. Preporučuje se također kombiniranje različitih izvora biljnih proteina u okviru jednog obroka kako bi se povećala razina egzogenih aminokiselina. Osim toga, vegani mogu razmotriti suplementaciju leucinom ili BCAA-om za poticanje anaboličkih procesa.
-
Rogerson D.: Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Sep 13;14:36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28924423/
-
Lynch HM, Buman MP, Dickinson JM, et al.: No Significant Differences in Muscle Growth and Strength Development When Consuming Soy and Whey Protein Supplements Matched for Leucine Following a 12 Week Resistance Training Program in Men and Women: A Randomized Trial. Int J Environ Res Public Health. 2020 May 29;17(11):3871. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7312446/
-
Sepandi M, Samadi M, Shirvani H, et al.: Effect of whey protein supplementation on weight and body composition indicators: A meta-analysis of randomized clinical trials. Clin Nutr ESPEN. 2022 Aug;50:74-83. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35871954/
-
Kim J.: Pre-sleep casein protein ingestion: new paradigm in post-exercise recovery nutrition. Phys Act Nutr. 2020 Jun 30;24(2):6-10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32698256/
-
Reis CEG, Loureiro LMR, Roschel H, et al.: Effects of pre-sleep protein consumption on muscle-related outcomes - A systematic review. J Sci Med Sport. 2021 Feb;24(2):177-182. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32811763/
-
Lim MT, Pan BJ, Toh DWK, et al.: Animal Protein versus Plant Protein in Supporting Lean Mass and Muscle Strength: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Feb 18;13(2):661. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33670701/
-
Kerksick CM, Jagim A, Hagele A, et al.: Plant Proteins and Exercise: What Role Can Plant Proteins Have in Promoting Adaptations to Exercise? Nutrients. 2021 Jun 7;13(6):1962. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34200501/
-
https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements/group_a#isolated_protein_supplement

Hidrolizat proteina - što je to?
