Ekstrakt iz listova zelenog čaja – zdravstvena svojstva i rizici

Napitak od zelenog čaja je prava ikona zdravlja. Mnoge osobe upitane o tome koji napitak vrijedi piti za zdravlje odmah će pomisliti upravo na zeleni čaj. Bez sumnje možemo ga smatrati funkcionalnom hranom, koju uključujemo u prehranu ne samo da bismo zadovoljili osjetila, već i zbog izuzetne vrijednosti za zdravlje. Veliku popularnost imaju i dodaci prehrani s ekstraktima ove biljke, koji omogućavaju lako korištenje prednosti zelenog čaja na koncentriran način, čak i kada ne volite njegov okus ili se ne želite baviti pripremanjem svakodnevnih napitaka od osušenih listova.
U ovom članku analizirat ćemo sastav zelenog čaja i njegove potencijalne koristi za zdravlje, od utjecaja na tjelesnu težinu do sprječavanja tumora. Pročitajte do kraja!
- Ekstrakt zelenog čaja i njegove prednosti
- Različite vrste ekstrakata zelenog čaja
- Crni čaj nasuprot zelenom - razlika
- EGCG kao najveća prednost zelenog čaja
- Ostali sastojci zelenog čaja
- Zdravstvene koristi suplementacije zelenim čajem
Ekstrakt zelenog čaja i njegove prednosti
Zdravstveno djelovanje zelenog čaja pripisuje se uglavnom sadržaju polifenola, posebno flavanola i flavonola, koji čine čak 30% suhe mase svježih listova[1]. Mnogi od korisnih efekata zelenog čaja pripisuju se konkretno najzastupljenijoj katehinu: (-)-epigalokatehinu-3-galatu (EGCG).
U kliničkim istraživanjima znanstvenici analiziraju između ostalog sljedeća djelovanja zelenog čaja[1][2]:
- sprječavanje tumora,
- sprječavanje bolesti kardiovaskularnog sustava,
- snižavanje tlaka,
- protuupalno djelovanje,
- snižavanje šećera u krvi,
- protureumsko,
- antibakterijsko,
- antiangiogeno,
- antioksidativno,
- antivirusno,
- neuroprotektivno,
- snižavanje razine kolesterola.
Prvi zeleni čaj izvezen je iz Indije u Japan u XVII. stoljeću. Procjenjuje se da se svake godine u cijelom svijetu proizvede oko 2,5 milijuna tona listova čaja, od čega se 20% proizvodi kao zeleni čaj. Konzumira se uglavnom u Aziji, nekim dijelovima sjeverne Afrike, Sjedinjenim Državama i Europi[1].
Od početka XIX. stoljeća do danas zabilježeno je da je iz čaja izolirano više od 500 kemijskih sastojaka, uključujući više od 400 organskih spojeva i više od 40 anorganskih spojeva[2].
Različite vrste ekstrakata zelenog čaja
Zeleni čaj je bogatstvo aktivnih tvari, što se vidi i u raznolikosti ekstrakata. Oni mogu imati standardizaciju na različite aktivne sastojke, a primjeri su:
- 98% polifenola, 70% katehina i 50% EGCG
- 98% L-teanina
- 40% katehina i 8% kofeina
Prva varijanta (ili njoj slična) najčešće je korištena sirovina u dodacima prehrani. Ako želite iskoristiti zdravstvena svojstva koja se pripisuju zelenom čaju, to bi trebao biti najbolji izbor. Ovakvi dodaci ponekad imaju i izjavu da je ekstrakt očišćen od kofeina. To je prednost za osobe koje je izbjegavaju.
Druga varijanta je praktički čisti L-teanin dobiven iz listova zelenog čaja. U ovom slučaju treba očekivati koristi karakteristične konkretno za L-teanin, bez efekata uočenih pri konzumaciji EGCG ili napitaka od zelenog čaja. To će biti uglavnom smirenje, smanjenje stresa i mogućnost nootropnog djelovanja.
Treća je relativno rijetko zastupljena. To je ekstrakt manjeg stupnja koncentracije, ima manje katehina, ali također nije lišen kofeina. To je dakle izbor za osobe koje se žele također radovati blago energizirajućem djelovanju.
Crni čaj nasuprot zelenom - razlika
Mnoge osobe to iznenađuje, ali u oba slučaja radi se o Camellia sinensis. To je točno ista biljka! Razlika se ipak pojavljuje u procesu proizvodnje. Da bi se dobio crni čaj, listovi nakon berbe moraju fermentirati. Da bi čaj bio zelen, uzgajivači štite listove od procesa fermentacije. To se sastoji od izlaganja listova djelovanju vodene pare, koja razgrađuje enzime odgovorne za razgradnju pigmenata boje u listovima i omogućava čaju da zadrži zelenu boju tijekom sljedećih procesa uvijanja i sušenja. Zahvaljujući tome također većina polifenola nije metabolizirana u druge spojeve i ostaje u svojem izvornom obliku.
Iako su u oba slučaja to isti listovi, proizvodni proces mijenja vrlo puno. Zeleni čaj ima ne samo drukčiju boju i okus, već se također značajno razlikuje po kemijskom sastavu. Među svim čajevima upravo je kod zelenog čaja uočen najveći utjecaj na ljudsko zdravlje.
EGCG kao najveća prednost zelenog čaja
Listovi zelenog čaja vrlo su bogati polifenolima, koji obuhvaćaju impresivnih 30% njihove suhe mase. Većina njih su katehini (flavonoli). Među njima razlikujemo 5 tvari:
- katehin
- epikatehin,
- epigalokatehin,
- epikatehin-3-galat,
- galat epigalokatehina, odnosno EGCG.
Izvor grafike - doi:10.3390/molecules27123909
Iz ove skupine EGCG se smatra tvari s najvećom farmakološkom aktivnošću i stekao je najveći interes znanstvenika. Također se javlja u najvećoj količini, jer EGCG čini više od 50% svih katehina u listovima Camellia sinensis.
Katehini su odgovorni za veliku većinu koristi pripisanih zelenom čaju, a ostali njegovi sastojci imaju više dopunsko značenje.
EGCG djeluje kao snažan antioksidans, sprječavajući oksidativna oštećenja u zdravim stanicama, ali također kao antiangiogeno i antitumorsko sredstvo te kao modulator odgovora tumorskih stanica na kemoterapiju[3]. Mnoga kemoprevencijska svojstva zelenog čaja posredno su uzrokovana upravo galatom epigalokatehina.
U prosječnoj šalici napitka od zelenog čaja sadržano je oko 50 mg EGCG. Već su takve doze korisne, međutim u suplementaciji standardno korištene doze su nešto veće.
Ostali sastojci zelenog čaja
Kemijski sastav zelenog čaja je složen. Osim katehina u listovima zelenog čaja sadržani su također[1][2]:
- proteini (15-20% suhe mase), uključujući enzime;
- aminokiseline (1-4% suhe mase) kao što su teanin ili 5-N-etiloglutamin, glutaminska kiselina, triptofan, glicin, serin, asparaginska kiselina, tirozin, valin, leucin, treonin, arginin i lizin;
- ugljikohidrati (5-7% suhe mase) kao što su celuloza, pektini, glukoza, fruktoza i saharoza;
- minerali i elementi u tragovima (5% suhe mase) kao što su kalcij, magnezij, krom, mangan, željezo, bakar, cink, molibden, selen, natrij, fosfor, kobalt, stroncij, nikal, kalij, fluor i aluminij;
- tragovi lipida (linolna i α-linolenska kiselina),
- steroli (stigmasterol),
- vitamini (B, C, E),
- ksantinski alkaloidi (kofein, teofilin),
- pigmenti (klorofil, karotenoidi),
- hlapljivi spojevi (aldehydi, alkoholi, esteri, laktoni, ugljikovodici),
- flavonoidi (glikozidi kvercetina i miricetina),
- antocijani (malvidin, cijanidin, delfinidin, pelargonidin, petunidin),
- fenolne kiseline (galova, klorogenska, kavna, p-kumarna, elagova, kininska).
Zdravstvene koristi suplementacije zelenim čajem
U nastavku pregled najvažnijih zdravstvenih svojstava zelenog čaja s podacima iz znanstvene literature.
Antioksidativno djelovanje
Već 1997. godine objavljeno je da ekstrakt zelenog čaja i njegova tri glavna sastojka, uključujući čajne polifenole, teanin i kofein, imaju sposobnost učinkovitog inhibiranja bakrom katalizirane peroksidacije lipida[2]. Zaštita od slobodnih radikala ključna je zadaća koju zeleni čaj obavlja u organizmu.
Učinkovito smanjenje slobodnih radikala najveća je supermoć zelenog čaja. Na snažan antioksidativni potencijal utječe posebno visok sadržaj katehina. Sposobnost antioksidativnih spojeva sadržanih u zelenom čaju za borbu protiv slobodnih radikala klasificirana je kao[2]:
EGCG > ECG > EGC > EC
Potvrđuje se dakle da je galat epigalokatehina najučinkovitiji od čajnih katehina.
Mehanizam antioksidativnog djelovanja povezan je s povećanjem učinkovitosti uklanjanja ROS-a kroz povećanje aktivnosti antioksidativnih enzima, kao što su:
- superoksid dismutaza (SOD),
- katalaza (CAT),
- glutation peroksidaza (GSH-Px),
- glutation reduktaza (GSH-Rd).
Utjecaj na živčani sustav i opće stanje
Zeleni čaj je bogatstvo polifenola, a polifenoli lako dospijevaju u mozak. Zahvaljujući tome imamo mnoge izvještaje o neuroprotektivnom potencijalu napitaka i ekstrakata zelenog čaja. U mnogim eksperimentalnim istraživanjima uočena su korisna djelovanja u modelu Alzheimerove bolesti, uključujući to da ekstrakt zelenog čaja selektivno inhibira acetilkolinesterazu. Na životinj

Kreatin citrat - djelovanje i primjena
