Natrijev butirat – što je to i kakva je njegova primjena?

Natrijev butirat jedan je od najpopularnijih dodataka prehrani za crijeva. Poznat je po svojoj učinkovitosti, sigurnosti djelovanja i svestranosti. To je izvor maslačne kiseline, odnosno masne kiseline koja regenerira crijeva, podupire korisne bakterije i regulira rad probavnog sustava. Međutim, ne zna svatko da od prisutnosti natrijevog butirata mogu imati koristi ne samo crijeva. U ovom članku detaljno ćemo proučiti natrijev butirat – objasnit ćemo što točno je ta tvar i što dobrog čini u ljudskom organizmu. Pročitajte do kraja!
- Što je natrijev butirat?
- Zdravstvena svojstva natrijevog butirata
- Primjena natrijevog butirata u IBD i IBS – učinkovitost potvrđena istraživanjima
- Ne samo crijeva imaju koristi od natrijevog butirata
- Natrijev butirat – mikrokapsulirani ili ne?
- Zaključak
Što je natrijev butirat?
Natrijev butirat je natrijska sol maslačne kiseline. Maslačna kiselina je kratkolančana masna kiselina (SCFA) koja blagotvorno djeluje na stanje crijeva i mnoge druge aspekte zdravlja. U obliku natrijske soli pojavljuje se u dodacima prehrani, jer na taj način dobiva bolje parametre u pogledu stabilnosti, a ograničava se i specifičan miris maslačne kiseline koji je prirodno neugodan.
To je također inhibitor histon deacetilaze, čime modulira ekspresiju gena. Onemogućuje transkripciju DNA ili obrnuto, može pojačati acetilaciju poticanjem histon acetilaze što uzrokuje opuštanje kromatina i omogućuje vezanje promotora određenog gena.
Maslačnu kiselinu, kao i ostale SCFA (acetat i propionat), proizvode bakterije u lumenu debelog crijeva anaerobnom fermentacijom prehrambenih vlakana. Naziva se postbiotikom, što znači da je to za nas koristan metabolit koji proizvode crijevne probiotičke bakterije.
Zdravstvena svojstva natrijevog butirata
Glavno svojstvo je podrška zdravlju crijeva. Maslačna kiselina igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine pH i zaštiti sluznice crijeva od mikroorganizama. Također regulira motoriku crijeva i protok krvi u debelom crijevu. Koristi se za stimulaciju rasta i sazrijevanja stanica crijevnog epitela, što rezultira postupnom obnovom bolesne sluznice crijeva i obnavljanjem fiziološke crijevne barijere. Stimulira reapsorpciju natrija i vode te igra ulogu u održavanju vodno-elektrolitne ravnoteže.
Primjena natrijevog butirata u IBD i IBS – učinkovitost potvrđena istraživanjima
IBD je upalna bolest crijeva, vrlo neugodna u tijeku i značajno pogoršava kvalitetu života. Natrijev butirat, iako je jednostavan dodatak prehrani, često se koristi kao dopuna konvencionalnom liječenju i to s dobrim učincima.
U istraživanju na 49 pacijenata s IBD (Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis) provjereno je djelovanje natrijevog butirata u usporedbi s placebom pri 2-mjesečnoj suplementaciji. Suplementacija je ovdje bila dodatak liječenju. U rezultatima je uočeno da je natrijev butirat izazvao protuupalni učinak modulacijom sastava crijevne mikroflore. Povećao je udio bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA), uključujući upravo maslačnu kiselinu. Iz toga proizlazi da vanjsko davanje natrijevog butirata u kapsulama s vremenom podupire naše vlastite mehanizme proizvodnje maslačne kiseline. Pacijenti s IBD koji su koristili natrijev butirat zabilježili su veće poboljšanje kvalitete života nego u slučaju placeba.
U drugom istraživanju na pacijentima s IBD, dodavanje mikrokapsuliraneg natrijevog butirata standardnom liječenju donijelo je terapijski uspjeh (određen Mayo indeksom i koncentracijom kalprotektina) kod 83,3% sudionika u usporedbi s 47,6% u kontrolnoj skupini.
Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) najčešća je (~11% ukupne populacije) kronična bolest koja se očituje bolovima u trbuhu i poremećajima defekacije. Osim probiotika, natrijev butirat jedan je od najčešće odabranih dodataka u nadi da će ublažiti tijek IBS-a.
U poljskom kliničkom istraživanju sudjelovalo je 3000 osoba s potvrđenom dijagnozom IBS-a. Sudionici su koristili natrijev butirat obložen palmovim uljem u dozi od 150 mg dva puta dnevno tijekom 12 tjedana. Glavni cilj ovog istraživanja bila je procjena učinkovitosti natrijevog butirata u smanjivanju intenziteta kliničkih simptoma i poboljšanju kvalitete života pacijenata s IBS-om. Uočeno je statistički značajno poboljšanje u pogledu intenziteta bolova u trbuhu. Osim toga, značajno su se smanjili nadutost, proljev, zatvor, hitno nužda za stolicom, mučnina i povraćanje. Većina ispitanika (93,90%) izjavila je da će nastaviti s terapijom, a 88,9% bi preporučilo korištenje natrijevog butirata drugim pacijentima s IBS-om. Zaključeno je da natrijev butirat može učinkovito ublažiti simptome IBS-a modificiranjem crijevne mikroflore.
Zašto natrijev butirat tako dobro djeluje kod IBS-a?
U slučaju dijagnoze IBS-a obično se preporučuje specifična dijeta koja ograničava proizvode koji sadrže lako fermentirajuće ugljikohidrate. Na taj način istovremeno se riješavamo velikog broja proizvoda koji su prekursori za proizvodnju maslačne kiseline od strane mikroorganizama u crijevu (tzv. butirogeni proizvodi). Ovdje postoji određeni kompromis.
Dodavanje suplementacije gotovim butiranom čini da problemi generirani dijetom preporučenom kod IBS-a prestaju biti aktualni. Crijevni epitel nije ovisan o maslačnoj kiselini koju proizvode bakterije iz vlakana, jer mi sami zamjenjujemo te bakterije i dostavljamo gotov butirat u kapsuli.
Nema dokaza da nedostatak maslačne kiseline može biti izravno povezan s patogenezom IBS-a, međutim poznato je da njezin nedostatak može pooštriti simptome bolesti.
Ne samo crijeva imaju koristi od natrijevog butirata
Natrijev butirat je dodatak čije je djelovanje prilično precizno usmjereno na podršku zdravlju crijeva. To međutim ne znači da ne možemo računati na dodatne zdravstvene koristi. Tako usput.
Utjecaj natrijevog butirata na mozak
Butirat djeluje neuroprotektivno, na što (zasad) ukazuju brojna istraživanja in vitro. Ta istraživanja pokazuju da natrijev butirat inhibira proces smrti živčanih stanica uzrokovan različitim toksinima. To je utvrđeno među ostalim za čimbenike poput beta-amiloida i lipopolisaharida koji se povezuju s patogenezom Alzheimerove bolesti.
Natrijev butirat izaziva neuroprotektivni učinak kroz protuupalno i antioksidativno djelovanje. Također može ublažiti disfunkcije krvno-moždane barijere, kao i pojačati djelovanje transportera koji promiču stanični metabolizam u neuronima. U neuroprotektivnom djelovanju vrlo je važan utjecaj natrijevog butirata na acetilaciju histona.
Utjecaj natrijevog butirata na metabolizam
Počnimo s istraživanjem na miševima koje je toplo prihvaćeno u znanstvenoj zajednici. Provjeravalo se kako će dodatak natrijevog butirata utjecati na zdravlje miševa koji se hrane visokmasnom dijetom. Pokazalo se da je natrijev butirat bio čimbenik koji je ublažio nepovoljne promjene koje se kod miševa pojavljuju na visokmasnoj dijeti u usporedbi s niskomasnom dijetom. Natrijev butirat je ublažio porast IL-6, TNFα, triglicerida i proupalnih lipopolisaharida. Također je ublažio promjene u kompoziciji crijevne mikroflore.
Na miševima postoji još jedno zanimljivo istraživanje u kontekstu nealkoholnog masnog jetra. Zahvaljujući suplementaciji natrijevog butirata, upala jetre i akumulacija masti su ublažene, razina triglicerida i kolesterola u jetri se snizila, značajno se snizio NAS rezultat, a poboljšali su se metabolički pokazatelji poput FBG i HOMA-IR te pokazatelji funkcije jetre ALT i AST. Uz sve to zabilježeno je i poboljšanje sastava crijevne mikroflore, povećavajući udio bakterija koje proizvode maslačnu kiselinu.
Natrijev butirat – mikrokapsulirani ili ne?
Nije dovoljno da butirat dođe u crijevo. Za pravilne učinke mora biti iskorišten na odgovarajućem mjestu. U ovom slučaju odgovarajuće mjesto je debelo crijevo, a najbolje bi bilo da butirat bude distribuiran po cijeloj njegovoj duljini. Taj zadatak nije jednostavan. Potrebna je dakle neka zaštita koja će garantirati dolazak butirata na odgovarajuće mjesto.
Ta zaštita je mikrokapsuliranje. Primjena ove tehnologije štiti od potpunog iskorištavanja maslačne kiseline u gornjem dijelu probavnog trakta. Analize dokazuju da mikrokapsulirani natrijev butirat u značajnoj količini dospijeva do debelog crijeva (35-50%).
Natrijev butirat može biti mikrokapsulirani različitim materijalima, uključujući:
- palmovim uljem,
- stearinskom kiselinom,
- preželatiniziranim škrobom.
Zaključak
Suplementacija natrijevog butirata koristi se uglavnom za podršku zdravlju crijeva, a usput se iz nje mogu crpiti dodatne koristi za druge organe i sustave u organizmu. Natrijev butirat je iznimno siguran i dobro podnošljiv u većini slučajeva.
Za dobro zdravlje potrebno je paziti da crijevni mikrobiom bude u stanju kontinuirano proizvoditi dovoljne količine maslačne kiseline. Za to je potreban i odgovarajući sastav mikroflore i kontinuirane dostave prehrambenih vlakana. Ako ti čimbenici nisu optimalni, suplementacija natrijevog butirata može donijeti značajne koristi, a usput poduprijeti regulaciju mikroflore i poboljšati učinkovitost proizvodnje maslačne kiseline u budućnosti.
Izvori:

Adaptogeni i imunološki sustav – kakve su povezanosti?
