Češnjak - najvažnija svojstva

Češnjak je niskokalorično povrće karakterističnog okusa i mirisa koje sadrži niz tvari širokog spektra biološke i farmakološke aktivnosti. Redovito uključivanje češnjaka u prehranu povezano je s mnogim zdravstvenim koristima za čovjeka. Češnjak je općenito priznat kao prirodni antibiotik koji može biti koristan u prevenciji i potpori liječenja prehlade te mnogih drugih zdravstvenih tegoba.
- Češnjak – nutritivne vrijednosti
- Češnjak – kardioprotektivna svojstva
- Češnjak – antidijabetička svojstva
- Češnjak – antikancerogena svojstva
- Češnjak – antimikrobna svojstva
- Češnjak - kontraindikacije
Češnjak – nutritivne vrijednosti
Zdravstvena svojstva češnjaka proizlaze uglavnom iz prisutnosti organskih sulfida, a posebno alicina. Alicin je bioaktivni spoj koji nastaje iz aliina uslijed oštećenja glavice češnjaka, npr. sjeckanjem ili gnječenjem čena češnjaka. Pokazuje antibakterijska, antifungalna, antiprotozoalna, antioksidacijska i antikoagulacijska svojstva. Osim spomenutog alicina, češnjak sadrži saponine, karotenoide (npr. β-karoten, lutein, zeaksantin), flavonoide (među ostalima: rutin, kvercetin, miricetin, apigenin), fenolne kiseline te slobodne aminokiseline (npr. arginin i metionin). Češnjak je također izvor vitamina (vitamina C i vitamina B skupine) te mineralnih komponenti (posebno kalija, kalcija, fosfora, željeza, cinka, mangana, bakra i selena). Jedan srednji čen češnjaka (5 g) pruža samo 7,5 kcal.
Češnjak – kardioprotektivna svojstva
Češnjak ima dobro dokumentirana antioksidacijska, protuupalna, antikoagulacijska, antihipertenzivna, antiaterosklerotska, fibrinolitička (tj. pojačavaju proces razgradnje ugruška) te vazoprotektivna svojstva (tj. učvršćuju endotel krvnih žila), zahvaljujući čemu može spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti. Pokazalo se da osobe koje redovito konzumiraju češnjak imaju nižu koncentraciju ukupnog kolesterola te lipoproteina niske gustoće LDL (tzv. lošeg kolesterola) u krvi. Dodaci prehrani s češnjakom uzimani u dnevnoj dozi od 600 do 1200 mg također mogu sniziti koncentraciju triglicerida te neznatno povećati razinu lipoproteina visoke gustoće HDL (tzv. dobrog kolesterola) u krvi. Češnjak inhibira apsorpciju kolesterola iz probavnog trakta te smanjuje njegovu unutrašnju proizvodnju u organizmu, što uzrokuje pad njegove razine u krvi. Iz aktualnih istraživanja proizlazi također da češnjak snižava sistolički i dijastolički krvni tlak, a posebno kod pacijenata s hipertenzijom u situaciji kada se preparat češnjaka koristi u dozi od 600 mg dnevno kroz period od 3 mjeseca.
Češnjak – antidijabetička svojstva
Češnjak je preporučena komponenta prehrane pacijenata koji se bore s dijabetesom i inzulinskom rezistencijom zbog svojih hipoglikemijskih (tj. snižavaju razinu glukoze u krvi) i antidijabetičkih svojstava. Redovito uključivanje češnjaka u prehranu može pridonijeti značajnoj redukciji koncentracije glukoze u krvi (čak od 10,90 do 21,02 mg/dl) te padu razine glikoziliranog hemoglobina (HbA1c), koji je dobar pokazatelj ocjene dugoročne kontrole glikemije. Češnjak pokazuje hipoglikemijska svojstva kada se koristi u dozi od 600 do 1200 mg dnevno kroz dugi period, čak 1-2 godine. Osim toga, provedena istraživanja pokazala su da konzumiranje češnjaka ne uzrokuje smanjenje tjelesne mase, iako njegova suplementacija može rezultirati smanjenjem opsega struka.
Češnjak – antikancerogena svojstva
Američki Nacionalni institut za rak priznao je češnjak kao biljku snažnih antikancerogennih svojstava. Sugerira se da antitumorska svojstva češnjaka proizlaze uglavnom iz sadržaja alicina. Provedena istraživanja pokazala su da konzumiranje svježeg ili kuhanog češnjaka može smanjiti rizik od obolijevanja od raka želuca za 47-51% te od raka debelog crijeva za 20-31%.
Češnjak – antimikrobna svojstva
Češnjak pokazuje snažna antimikrobna svojstva, a preciznije rečeno djeluje baktericidno na mnoge vrste gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Dokumentirano je da češnjak može inhibirati rast takvih patogenih bakterija kao što su: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae. Također se navodi da češnjak može pojačati antibakterijska svojstva antibiotika prema otpornim sojevima bakterija. Češnjak također posjeduje imunostimulatorna svojstva, stoga njegovo redovito konzumiranje može spriječiti nastanak prehlade uzrokovane virusima. Pokazalo se da su osobe koje uzimaju češnjak rjeđe obolijevale od prehlade te su se istovremeno brže oporavljale nakon virusne infekcije.
Kako jesti češnjak?
Najveći terapeutski učinak postiže se usitnjivanjem ili gnječenjem svježeg čena češnjaka, bez izlaganja toplinskoj obradi. Češnjak pod utjecajem visoke temperature (npr. prženja) gubi dio bioaktivnih spojeva i smanjuje svoja antimikrobna svojstva. Iz aktualnih istraživanja proizlazi da se dnevna doza češnjaka u prahu pri kojoj se može očekivati nastup željenih zdravstvenih svojstava kreće u rasponu od 600 do 1200 mg dnevno. Može se u velikoj aproksimaciji uzeti da 1000 mg (1 g) češnjaka u prahu odgovara polovici svježeg čena češnjaka (2500 mg – 2,5 g).
Češnjak - kontraindikacije
Češnjak je povrće sigurno za ljudsko zdravlje, iako može uzrokovati određene nuspojave. Među najčešćim nuspojavama konzumiranja češnjaka navode se neugodan zadah iz usta, gastrointestinalne tegobe (među ostalima: žgaravica, podrigivanje, nadutost, bolovi u trbuhu), krvarenja te alergijske reakcije. Uzimanje dodataka prehrani s češnjakom također može pojačati djelovanje antikoagulacijskih, antitrombocitnih te antidijabetičkih lijekova.
- Shabani E, Sayemiri K, Mohammadpour M.: The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Prim Care Diabetes. 2019 Feb;13(1):28-42.
- Ried K.: Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478.
- Ried K, Toben C, Fakler P.: Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99.
- Ried K.: Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S.
- Kodali RT, Eslick GD.: Meta-analysis: Does garlic intake reduce risk of gastric cancer? Nutr Cancer. 2015;67(1):1-11.
- Wan Q., Li N., Du L., et al.: Allium vegetable consumption and health: An umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. Food Sci Nutr. 2019 Jul 10;7(8):2451-2470.

Krom - kako utječe na organizam?
