Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Nekoliko riječi o kokosovom ulju

Nekoliko riječi o kokosovom ulju
09 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 835 Komentari: 0

Kokosovo ulje je još donedavno bilo percipirano kao superfood kojem su se pripisivala blagotvorna djelovanja na zdravlje. Mnoge osobe još uvijek koriste kokosovo ulje za prženje i pripremu zdravih slatkih grickalica te za njegu kože. Saznajmo stoga kakva svojstva ima kokosovo ulje i vrijedi li ga koristiti.

Kokosovo ulje – sastav

Kokosovo ulje je popularna jestiva mast na cijelom zemaljskom globu koja se dobiva iz mesa zrelih kokosovih oraha. Kokosovo ulje sastoji se od 82% zasićenih masnih kiselina, 6% mononezasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina) i 2% polinezasićenih masnih kiselina (linolenska kiselina). Među dominantnim zasićenim masnim kiselinama u kokosovom ulju gotovo polovinu čini laurinska kiselina, a ostatak miristinska kiselina (do 21%), palmitinska kiselina (blizu 10%), stearinska kiselina (preko 3%) te kratkolančane masne kiseline.

Kokosovo ulje – vrste i svojstva

Razlikuju se dvije glavne vrste kokosovog ulja, a to su ulje od kopre (osušeno meso sjemenki kokosove palme) i kokosovo ulje prvog prešanja (virgin coconut oil). Obje vrste kokosovog ulja karakterizira sličan profil masnih kiselina. Kokosovo ulje prvog prešanja (virgin) sadrži veće količine bakterija mliječne kiseline (posebno Lactobacillus plantarum i Lactobacillus paracasei) te bioaktivnih tvari s dobro dokumentiranim antioksidativnim svojstvima. Riječ je prije svega o vitaminu E te polifenolnim spojevima. Nerafinirano kokosovo ulje primijenjeno lokalno može pokazivati antimikrobna svojstva zbog sadržaja bakterija mliječne kiseline koje proizvode bakteriocine, odnosno tvari s baktericidnim djelovanjem.

Kokosovo ulje – gdje se nalazi?

Kokosovo ulje danas je lako dostupno u velikim supermarketima, kao i u manjim trgovinama mješovitom robom. U trgovinama možemo pronaći jeftinije kokosovo ulje u rafiniranoj verziji, odnosno lišenoj specifičnog okusa i mirisa kokosa, te skuplje nerafinirano, hladno prešano kokosovo ulje (extra virgin) koje karakterizira prirodan okus i miris kokosovog oraha. Kokosovo ulje nalazi se također u prehrambenim proizvodima poput modificiranog mlijeka u prahu za djecu, mekane margarine (za mazanje kruha), keksa, vafla, pločica, pralinea, punjene čokolade, bombona, kremastih umaka za glavna jela, krema za mazanje kruha, veganskih alternativa tradicionalnom siru dobivenom od kravljeg mlijeka ili drugih papkara. Proizvođači hrane sve češće posežu za kokosovim uljem kako bi njime zamijenili nezdravo palmino ulje.

Kokosovo ulje – je li dobro za srce?

Često uključivanje kokosovog ulja u prehranu može pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti. To proizlazi iz činjenice da se kokosovo ulje karakterizira visokim sadržajem zasićenih masnih kiselina koje podižu razinu lipoproteina niske gustoće LDL (tzv. lošeg kolesterola) u krvi. Kronično visoka koncentracija lipoproteina LDL frakcije glavni je uzrok nastanka ateroskleroze krvnih žila. Lipoproteini niske gustoće (LDL) odgovorni su za transport kolesterola iz jetre u stijenke arterija i mogu uzrokovati neprohodnost krvnih žila te lokalno upalno stanje. Provedena istraživanja jednoznačno pokazuju da kokosovo ulje značajno povećava koncentraciju ukupnog kolesterola, kolesterola LDL frakcije i kolesterola HDL frakcije u usporedbi s drugim biljnim uljima (uključujući: uljano repičino, suncokretovo, šafranovo, maslinovo ulje).

Stetoskop s tablicom s natpisom kolesterol

Čime zamijeniti kokosovo ulje u prehrani?

Prema mišljenju Američkog kardiološkog društva, kokosovo ulje ne bi trebalo smatrati zdravom biljnom mašću s blagotvornim utjecajem na srce i krvne žile. Sve osobe s povišenom razinom ukupnog kolesterola i kolesterola LDL frakcije u krvi trebale bi odustati od konzumacije kokosovog ulja u korist maslinovog ulja prvog prešanja (extra virgin), hladno prešanog uljano repičinog ulja, ulja od avokada, kvalitetne mekane margarine, hummusa, avokada te nesolanih i neslađenih oraha, badema, koštica i sjemenki.

Kokosovo ulje može povoljno utjecati na stanje kože i kose

Postoje dokazi da lokalna primjena kokosovog ulja može igrati važnu ulogu u prevenciji i potpori liječenju atopijskog dermatitisa (AD). Kokosovo ulje djeluje protuupalno, antibakterijski i antifungalno, stoga može smanjiti intenzitet atopijskog dermatitisa te poboljšati stanje kože. Također se sugerira da kokosovo ulje primijenjeno lokalno može u određenoj mjeri štititi kožu od djelovanja ultraljubičastog (UV) zračenja. Osim toga, kokosovo ulje može spriječiti oštećenja kose uzrokovana gubitkom proteina tijekom tretmana njege i kroničnom izloženošću UV zračenju. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdilo povoljno djelovanje kokosovog ulja na kosu i kožu.

Kokosovo ulje može spriječiti razvoj karijesa

Stručna literatura navodi da ispiranje usne šupljine kokosovim uljem može pridonijeti poboljšanju zdravlja usne šupljine i može štititi od pojave karijesa. U tu svrhu preporučuje se jednu žlicu nerafiniranog kokosovog ulja (virgin) otopiti u ustima i sisati 15 minuta, rasporedjujući po cijeloj usnoj šupljini. Nakon tog vremena treba ispljunuti kokosovo ulje u koš za smeće.

Izvori:

  • Unhapipatpong C, Shantavasinkul PC, Kasemsup V, et al.: Tropical Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta Analyses. Nutrients. 2021 May 4;13(5):1549.
  • Teng M, Zhao YJ, Khoo AL, et al.: Impact of coconut oil consumption on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259.
  • Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM.: The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. 2020 Mar 10;141(10):803-814.
  • Unhapipatpong C., Shantavasinkul P., Warodomwichit D., et al.: Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Curr Dev Nutr. 2020 Jun; 4(Suppl 2): 571.
  • Wallace TC.: Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2):97-107.
  • Sacks FM.: Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? Circulation. 2020 Mar 10;141(10):815-817.
  • Jayawardena R, Swarnamali H, Ranasinghe P, et al.: Health effects of coconut oil: Summary of evidence from systematic reviews and meta-analysis of interventional studies. Diabetes Metab Syndr. Mar-Apr 2021;15(2):549-555.