Cordyceps sinensis – vitalni gljiva s iznimnim svojstvima

Gljive Cordyceps su vrlo popularan dodatak prehrani, poznat po mnogim odličnim svojstvima za čovjeka, uključujući jačanje imuniteta, adaptogeno djelovanje ili optimizaciju energetskog metabolizma. Igrale su značajnu ulogu u tradicionalnoj kineskoj medicini. Zašto se onda nazivaju „zombie gljive"? Pa, prema drugim organizmima nisu tako blage kao prema ljudima…
- Cordyceps, odnosno zombie gljiva
- Svojstva Cordycepsa – danas i u tradiciji
- Kakve efekte očekivati u praksi?
- Suplementacija Cordycepsa – kako ga dozirati?
Cordyceps, odnosno zombie gljiva
Gljive iz roda Cordyceps su paraziti koji imaju jedinstvenu prirodu. Naime, mogu inficirati mozgove insekata, preuzimajući kontrolu nad njima i upravljajući njima tako da što efikasniji mogu raspršiti svoje spore na sljedeće žrtve i jednostavno produžiti svoj rod. Motiv zombie gljive adaptiran je u popularnoj računalnoj igri The Last Of Us, na temelju koje je kasnije snimljena i serija s ogromnom gledanošću. Radnja tih produkcija temelji se na svjetskoj apokalipsi zbog pandemije Cordycepsa, čiji je mutirani varijant počeo inficirati ljude. U stvarnosti inficiranje čovjeka Cordycepsom nije moguće, napada samo male beskralježnjake i eventualno druge gljive. Za čovjeka pak gljive Cordyceps donose mnoštvo zdravstvenih svojstava, koja se tisućljećima koriste u tradicionalnim medicinskim sustavima Kine.
Svojstva Cordycepsa – danas i u tradiciji
Cordyceps sinensis uživa izvrsnu reputaciju. Jedna je od najvažnijih sirovina koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM). Zbog toga što se uglavnom javlja u visokogorskim područjima (himalajski dijelovi Kine, Nepala, Indije i Tibeta), a njihovo je sakupljanje bilo dugotrajno, nekad je imao vrlo veliku vrijednost i bio vrlo tražena sirovina. Plodišta imaju karakterističan oblik koji podsjeća na toljagu, što je bilo inspiracija za stvaranje naziva gljive. „Cordyceps" je spoj latinskih riječi „cord" (toljaga) i „ceps" (glava), a na hrvatskom ga nazivamo Toljagušom.
U praksi TCM-a Cordyceps se tretirao kao vrlo univerzalan preparat. Služio je kao opći tonik za jačanje organizma, smanjenje umora, povećanje vitalnosti i poboljšanje spolnih funkcija. Koristio se i za smanjenje simptoma različitih bolesti.
Danas imamo dostupno mnogo znanstvenih publikacija o Cordycepsu, kako one koje obrađuju klinička ispitivanja na ljudima, tako i brojna istraživanja na životinjskim modelima i staničnim linijama. Vrlo se velika pozornost posvećuje jednom od sastojaka ove gljive – 3'-deoksiadenosinu, poznatom kao kordicepina. U mnogim publikacijama autori sugeriraju da kordicepina u odgovarajućem obliku, npr. spojena s ionom nekog minerala, može u budućnosti biti obećavajući alat za korištenje u medicini.
Cordyceps prirodno sadrži dosta različitih vitamina, aminokiselina, sterola, hlapljivih tvari, nukleozida i ugljikohidrata – mono-, oligo- i polisaharida. Posebna vrsta polisaharida su beta-glukani, koji uvelike odgovaraju za imunomodulirajuće djelovanje Cordycepsa.
Kakve efekte očekivati u praksi?
Imunomodulacija je jedna od najjačih prednosti. Zahvaljujući tome Cordyceps, kao i druge vitalne gljive, dobro se pokazuje kao sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Iz tog razloga često se razmatra kao dopunska kura u borbi protiv tumora, međutim nad takvim procesom mora imati nadzor liječnik koji vodi određeni slučaj. Utjecaj na imunološki sustav može biti prepreka kod nekih autoimunih bolesti.
Jedno od najčešće prijavljenih djelovanja je opće fizičko jačanje i smanjenje umora. U znanstvenim publikacijama postoji nekoliko tragova koji mogu voditi upravo takvom djelovanju, npr. utjecaj na sintezu ATP-a, rad dišnog sustava i hormonalno gospodarstvo. Cordyceps često biraju sportaši.
U područjima prirodnog pojavljivanja Cordycepsa popularno je piti gljivni prah s mlijekom i alkoholom u večernjim satima za povećanje spolnog nagona, ili bez alkohola ujutro za opće jačanje.
Glavni sastojci Cordycepsa smatraju se antioksidansima i protuupalnim tvarima, što utječe na široku paletu profilaktičkih svojstava. Antiaging djelovanje ili smanjenje rizika od bolesti upalne osnove prednosti su koje se pripisuju Cordycepsu. Riječ je o bolestima kardiovaskularnog sustava (hiperlipidemija itd.) ili dijabetesu, što je zasluga uglavnom već spomenute kordicepine.
Suplementacija Cordycepsa – kako ga dozirati?
U slučaju ekstrakata obično se koriste porcije od oko 500 mg, do 3 puta dnevno.
Cordyceps se može suplementirati klasično u obliku kapsula, ali može se koristiti i u obliku praha kao dodatak napicima (kava, čaj, kakao) ili hranjivim koktelima. Obogaćuje njihova svojstva, a ne utječe posebno na okus.
Vrijedi imati na umu da se ekstrakti Cordycepsa otapaju u vodi i dobro se pokazuju kao sastojak napitaka. Drugačije je s osušenom i sprašenom gljivom koja nije ekstrakt. Takvi se prahovi ne otapaju, stvaraju u napitkama neugodnu masu, a činjenica da nema ekstrakcije čini da moramo koristiti više takvog praha.
Izvori:
-
Tuli HS, Sandhu SS, Sharma AK. Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. 3 Biotech. 2014;4(1):1-12. doi:10.1007/s13205-013-0121-9
-
Ashraf SA, Elkhalifa AEO, Siddiqui AJ, et al. Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Cordyceps Medicinal Fungus and Its Nutraceutical and Therapeutic Potential. Molecules. 2020;25(12):2735. Published 2020 Jun 12. doi:10.3390/molecules25122735
-
Das G, Shin HS, Leyva-Gómez G, et al. Cordyceps spp.: A Review on Its Immune-Stimulatory and Other Biological Potentials. Front Pharmacol. 2021;11:602364. Published 2021 Feb 8. doi:10.3389/fphar.2020.602364

Vitamin B6 i homocistein – koje doze koristiti?
