Ekstrakti i sok od trpke višnje kao dodatak prehrani za bolove u mišićima i bolji san

Konzumiranje velikih količina povrća i voća, posebno onog lokalnog, sezonskog, oduvijek se promovira kao jedan od prioriteta u zdravoj prehrani. Kako se pokazuje, neki od plodova imaju i snažan utjecaj na sportsku kondiciju. Odličan primjer su trešnje kiselog okusa(tart cherries), koje prema brojnim istraživanjima ubrzavaju regeneraciju mišića nakon treninga, a dodatno mogu poboljšati i kvalitetu sna. Da ne bacamo riječi u vjetar, napravimo mali pregled znanstvenih dokaza o djelovanju ekstrakata trešnje kiselog okusa.
- Trešnja kiselog okusa ubrzava regeneraciju mišića nakon napora
- Najvažniji u trešnji su antocijani
- Zahvaljujući trešnji kiselog okusa možete bolje spavati
- Kada vrijedi koristiti ekstrakt trešnje kiselog okusa, a kada ne?
Trešnja kiselog okusa ubrzava regeneraciju mišića nakon napora
Sok od trešanja jedan je od onih darova prirode koji su stekli veliko priznanje u svijetu sporta. Štoviše, to je opravdano rezultatima znanstvenih istraživanja. Za njihova svojstva odgovorni su uglavnom polifenoli, koji su vrlo široka skupina tvari koje plodovima osiguravaju zaštitu od različitih, štetnih čimbenika. Kod ljudi polifenoli općenito mogu smanjiti upalne stanja i bolove u mišićima uzrokovane oštećenjima mišićnih vlakana nastalih tijekom treninga. Na taj način omogućavaju raniji povratak na normalnu snagu/mišićnu snagu.
Istraživanja s korištenjem koncentrata plodova trešnje kiselog okusa kod sportaša pokazala su između ostalog:
- povećanu učinkovitost u polumaratonu nakon 7-dnevnog konzumiranja, s pratećim oslabljivanjem upalnog stanja i katabolizma;
- povećanu regeneraciju snage i smanjenu bolnost mišića nakon intenzivnih vježbi ili izdržljivosnih događanja koja uzrokuju oštećenje mišića.
Istraživači zaključuju da su koncentrati i sokovi od trešanja potencijalno korisni kada je potrebna ponavljajuća sportska učinkovitost tijekom jednog dana ili kroz više dana.
Jedan od dokaza priznanja za trešnju kiselog okusa jest njezino uvrštavanje (zajedno s drugim polifenolnim plodovima) u kategoriju B u klasifikaciji dodataka prehrani pripravljenoj od strane Australian Institute of Sport. Kategorija B znači da navedeni dodaci prehrani imaju podršku učinkovitosti u znanstvenim istraživanjima i zaslužuju daljnja istraživanja.
Najvažniji u trešnji su antocijani
Antocijani su posebna vrsta polifenola. Imaju izvanredna antioksidacijska i protuupalna svojstva, a karakterizira ih intenzivna, tamna boja. Oni daju karakteristične boje plodovima poput borovnica, malina, crnog bazga, tamnog grožđa ili upravo trešanja.
Sadržaj antocijana razlikuje se ne samo ovisno o plodu, već i o njegovoj konkretnoj sorti. U istraživanjima na sportašima koristi se uglavnom trešnja kiselog okusa/obična trešnja(Prunus cerasus). Zdravstvena svojstva trešanja uvelike ovise upravo o prisutnosti antocijana.
Istraživanja dokazuju da antocijani mogu povećati proizvodnju dušikovog oksida, olakšavajući protok krvi tijekom vježbanja.
Zahvaljujući trešnji kiselog okusa možete bolje spavati
Trešnja kiselog okusa jedan je od prehrambenih izvora melatonina (slično kao npr. kivi). Njezine količine nisu velike, ali dovoljne da zajedno s drugim sastojcima ploda trešnje može jasno utjecati na kvalitetu sna, što je uočeno u kliničkim istraživanjima.
Pogledajmo zanimljivo istraživanje s dobrom metodologijom. 20 sudionika (zdravi odrasli) tijekom 7 dana primalo je ili koncentrat soka od trešnje kiselog okusa ili placebo, koji je bio ekonomičan voćni sok koji nije sadržavao melatonin ni antocijane, a čak ni samog voća nije imao previše u sebi. Sok od trešanja dozirao se 2 puta dnevno (ujutro i prije spavanja) po 30 ml. Svaki takav obrok odgovarao je 90-100 plodova trešnje i sadržavao je oko 42,6 mcg melatonina. Iz rezultata saznajemo da je suplementacija sokom od trešnje Montmorency doista rezultirala većom količinom melatonina izlučenog u mokraći te produženjem vremena spavanja i poboljšanjem njegove kvalitete.
Kada vrijedi koristiti ekstrakt trešnje kiselog okusa, a kada ne?
U trešnjama se krije veliki potencijal, međutim treba znati kako ih iskoristiti da bi se postigle optimalne koristi.
Korištenje trešnje kiselog okusa od strane sportaša
Snažno antioksidacijsko i protuupalno djelovanje u sportu može davati koristi ili gubitke, ovisno o situaciji.
Znamo da višak antioksidanasa posebno u blizini treninga može usporavati sportski napredak. Mišići se tada doduše brže regeneriraju, ali nemaju mogućnost odgovarajućeg prilagođavanja na uvjete treninga. Za adaptaciju mišića potrebna je određena količina slobodnih radikala. Iz tog razloga suplementacija snažnih antioksidanasa, poput antocijana iz trešanja, možda nije najbolja ideja u razdoblju povećavanja sportskih parametara kod sportaša.
Drugačije je u razdoblju gdje nas napredak već ne zanima toliko, a najvažnije je postići dobar rezultat. Riječ je o vremenu sportskih natjecanja. Kada idemo na natjecanja, najvažnije nam je da se tijekom njih mišići brzo regeneriraju i održavaju visoku učinkovitost, a ne hoće li mjesec dana nakon natjecanja biti jači. Upravo u takvim situacijama trešnje se pokazuju idealnima, a suplementaciju je najbolje početi minimum tjedan dana prije natjecanja. Provjerite dodatak prehrani trešnja kiselog okusa u kapsulama!
Trešnja kiselog okusa za osobe koje se ne bave vrhunskim sportom
Naravno, ne morate biti aktivni sportaš da biste koristili divna svojstva trešnje kiselog okusa. Ako smanjena sportska adaptacija za vas nije problem, tada će odličan izbor biti korištenje dodatka prehrani s ekstraktom trešnje svakodnevno prije spavanja. Zahvaljujući tome možete iskoristiti i poboljšanje kvalitete sna i ostale prednosti trešanja.
Flavonoidi iz voća općenito imaju mogućnost smanjivanja rizika od infekcija gornjih dišnih putova. Stoga je dobra ideja suplementacija koncentrata trešnje u jesensko-zimskom razdoblju, kada obično češće obolijevamo.
Kod osoba koje nisu sportaši nema većih kontraindikacija za korištenje ekstrakta trešnje kiselog okusa. Aspekt na koji vrijedi obratiti pozornost jest laksativni potencijal plodova trešnje. Ako znate da imate osjetljiva crijeva, trebate oprezno uvoditi suplementaciju i promatrati reakciju svojeg organizma.
Sources:

Adaptogeni – što su to? Razgovaramo o svojstvima adaptogena
