Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Je li eritritol najbolji zaslađivač?

Je li eritritol najbolji zaslađivač?
09 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 868 Komentari: 0

Eritritol je sladilo koje se ubraja u skupinu poliola, odnosno višeatomnih alkohola (tzv. šećerni alkoholi). Eritritol je odobren za korištenje kao dodatak hrani pod oznakom E968. Mnoge osobe koje brinu o svojem zdravlju i figuri smatraju da je eritritol najbolje sladilo. Provjerimo je li to doista tako.

Eritritol – što je to?

Eritritol koji se koristi kao sladilo ima oblik bijelog, kristalnog praha bez mirisa koji se lako otapa u vodi. Eritritol se može dobivati u industrijskim razmjerima iz kukuruza i pšenične škrobe putem enzimske hidrolize i fermentacije uz sudjelovanje različitih vrsta kvasca, među ostalima: Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis te Candida magnoliae. Osim toga, eritritol se prirodno nalazi u malim količinama u gljivama te određenom voću i fermentiranim proizvodima**. **Eritritol sadrže proizvodi poput breskve, kruške, lubenice, dinje, grožđa, gljiva, tvrdog sira, piva, vina, sakea (rižino vino) te soja umaka.

Eritritol – koliko ima kalorija?

Eritritol je izvrsno sladilo za sve osobe koje žele smršaviti i održati pravilnu tjelesnu težinu dugoročno jer sadrži samo tragove kalorija. 1 g eritritola sadrži samo 0,2 kcal, a 5 g eritritola (tj. jedna ravna žličica za čaj) daje samo 1 kcal. To znači da eritritol ima 20 puta manje kalorija od tradicionalnog stolnog šećera (1 g = 4 kcal, 5 g – ravna žličica = 20 kcal). Zbog marginalne količine kalorija, eritritol mogu sigurno koristiti osobe s prekomjernom težinom i pretilošću koje žele smanjiti višak tjelesne težine. Eritritol je jedno od najboljih i najčešće preporučivanih sladila koje se može redovito koristiti tijekom dijete za mršavljenje.

Eritritol – zdravstvena svojstva

Eritritol kao sladilo mogu sigurno koristiti pacijenti s dijabetesom i inzulinskom rezistencijom jer ima vrlo nizak glikemijski indeks i opterećenje. To znači da redovito uključivanje eritritola u prehranu ne doprinosi značajnom porastu koncentracije glukoze (šećera) i inzulina u krvi. Eritritol usporava pražnjenje želuca i apsorpciju glukoze iz tankog crijeva. Dokazano je da je eritritol koji su koristili pacijenti s dijabetesom u količini od 20 g (4 žličice) dnevno tijekom dva tjedna doveo do značajnog pada koncentracije glikiranog hemoglobina (HbA1c) s 8,5 na 7,5%.

To je izvrsno sladilo koje ne uzrokuje karijes jer se ne fermentira u usnoj šupljini i stoga ga bakterije u usnoj šupljini ne mogu pretvoriti u kiseline. Čak je pokazano da eritritol sprječava razvoj karijesa i može biti učinkovitiji u tome u usporedbi s drugim šećernim alkoholima poput ksilitola i sorbitola. Korištenje eritritola kao sladila može smanjiti nakupljanje zubnog plaka i spriječiti rast patogenih bakterija poput: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus i Streptococcus sanguinis. Provedena istraživanja pokazala su da su osobe koje redovito koriste eritritol imale manji broj kariogenih bakterija Streptoccocus mutans u slini, koje su odgovorne za razvoj karijesa. Konzumiranje eritritola ima dobro dokumentiran povoljan utjecaj na zdravlje usne šupljine i kod djece i kod odraslih.

Postoje i naznake da eritritol može smanjiti koncentraciju cirkulirajućeg grelina – hormona gladi i pojačati postprandijalnu sitost, što se pripisuje visokoj osmolalnosti eritritola u usporedbi sa saharozom i drugim nenutritivnim sladilima. Nadalje, navodi se da eritritol može povoljno utjecati na funkciju endotela krvnih žila kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Cukier w kostkach na górze czerwona strzałka w dół

Eritritol – primjena

Eritritol je sladilo otporno na djelovanje visoke temperature, stoga se može uspješno koristiti za kuhanje i pečenje, uključujući kolače, omlete, palačinke, pieroge, kiselice ili pudinge. Najčešće se eritritol koristi u kućanstvu kao zdravo sladilo koje zamjenjuje tradicionalni stolni šećer u kavi, čaju, prerađevinama od voća, kokteljima, pecivima i desertima. U prehrambenoj industriji eritritol (označen na pakiranju simbolom E968) koriste uglavnom proizvođači hrane kao sladilo u niskokalorijskih prehrambenim proizvodima ili u proizvodima sa smanjenim sadržajem jednostavnih šećera (među ostalima: sladoledima, kakao i čokoladnim proizvodima, fermentiranim mliječnim prerađevinama, džemovima, želeima, marmeladama, napicima, žvakaćim gumama).

Eritritol – je li siguran za zdravlje?

Eritritol je sladilo sigurno za ljudsko zdravlje, što dokazuje dodjela tzv. GRAS statusa od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), što znači da je eritritol spoj općenito priznat kao siguran. Provedena istraživanja dokazala su da eritritol ne pokazuje kancerogeno, mutageno ni genotoksično djelovanje, stoga za eritritol nije utvrđena granica dopuštenog dnevnog unosa (ADI). Štoviše, eritritol također nema teratogena svojstva, odnosno ne djeluje štetno na fetus, zahvaljujući čemu ga mogu sigurno konzumirati trudnice i dojilje. Osim toga, za razliku od drugih sladila koja se ubrajaju u šećerne alkohole (poliole poput ksilitola, sorbitola ili laktitola), eritritol nema tako snažno proljevno djelovanje, stoga redovito konzumiran u umjerenim količinama ne uzrokuje proljev, nadutost, bolove u trbuhu ni pretjerane crijevne plinove.

Izvori:

  • Mazi TA, Stanhope KL.: Erythritol: An In-Depth Discussion of Its Potential to Be a Beneficial Dietary Component. Nutrients. 2023 Jan 1;15(1):204.

  • Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR.: Erythritol as sweetener-wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Jan;102(2):587-595.

  • Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C, et al.: Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(12):1986-1998.

  • Bordier V, Teysseire F, Schlotterbeck G, et al.: Effect of a Chronic Intake of the Natural Sweeteners Xylitol and Erythritol on Glucose Absorption in Humans with Obesity. Nutrients. 2021 Nov 5;13(11):3950.

  • Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al.: Absorption and Metabolism of the Natural Sweeteners Erythritol and Xylitol in Humans: A Dose-Ranging Study. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30;23(17):9867.