Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Kalcij u prehrani

Kalcij u prehrani
09 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 805 Komentari: 0

Kalcij je mineralni sastojak koji se u najvećim količinama nalazi u ljudskom organizmu, uglavnom u kostima i zubima. Samo 1% kalcija u organizmu koristi se za održavanje pravilne homeostaze ljudskog tijela, dok je preostalih 99% kalcija uskladišteno u kostima i zubima. Kalcij obavlja mnoge važne fiziološke funkcije u ljudskom organizmu, zato je tako važan odgovarajući unos kalcija u prehranu svaki dan.

Kalcij – svojstva

Kalcij se karakterizira višesmjernim djelovanjem u ljudskom organizmu. Među njegove najvažnije funkcije ubrajaju se:

  • sužavanje i proširivanje krvnih žila,
  • regulacija arterijskog krvnog tlaka,
  • provođenje živčanih impulsa u okviru živčanog sustava,
  • kontrakcije skeletnih mišića i srca,
  • izgradnja kostiju i zuba,
  • zacjeljivanje rana,
  • smanjenje propusnosti staničnih membrana,
  • aktivacija određenih enzima,
  • oslobađanje hormona (npr. inzulina),
  • aktivacija čimbenika zgrušavanja krvi (II, V, VII, IX, X, von
    Willebrandov čimbenik).

Kalcij štiti od gubitka koštane mase i smanjuje rizik od prijeloma kostiju

Dobro je poznato da je kalcij neophodan za pravilnu izgradnju kostiju. Stoga se redovito konzumiranje namirnica s visokim sadržajem kalcija u prehrani općenito preporučuje za održavanje dobrog zdravlja koštanog sustava tijekom cijelog života te smanjenje rizika od nastanka niskotraumatskih prijeloma. Osim toga, postizanje što veće vršne koštane mase i njezino održavanje kroz duži vremenski period posebno je važno u aspektu prevencije osteoporoze. Odgovarajući unos kalcija u prehrani stoga je koristan za sve dobne skupine, no posebno za djecu i mladež kod kojih se razvoj koštane mase odvija vrlo intenzivno. Namirnice bogate lako probavljivim kalcijem povoljno utječu na rast i mineralizaciju kostiju kod djece i mladih te igraju važnu ulogu u sprječavanju osteoporoze i prijeloma kostiju kod starijih osoba.

Kalcij može snižavati rizik od razvoja mnogih kroničnih bolesti

Stručna literatura sugerira da odgovarajući unos kalcija u prehrani može igrati važnu ulogu kako u prevenciji, tako i u potpori liječenju mnogih različitih kroničnih oboljenja, kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 te tumori (uglavnom rak dojke, rak debelog crijeva i rak prostate). Adekvatan unos kalcija u prehrani također ima ključno značenje za trudnice, jer se povezuje sa smanjenjem rizika od razvoja preeklampsije. Nadalje, pravilno konzumiranje kalcija u prehrani može dovesti do snižavanja rizika od trovanja olovom, što proizlazi iz činjenice da kalcij smanjuje apsorpciju olova iz probavnog trakta te može spriječiti oslobađanje olova iz zaliha nakupljenih u kostima. Konzumiranje velikih količina kalcija putem prehrane također može smanjiti intenzitet i učestalost simptoma predmenstrualnog sindroma (uključujući poremećaje raspoloženja) kod žena u reproduktivnoj dobi. Kalcij u prehrani također može neznatno snižavati rizik od razvoja arterijske hipertenzije.

Kalcij – može li smanjivati tjelesnu masu?

U in vitro i in vivo istraživanjima utvrđeno je da kalcij kao neophodan mineralni sastojak ljudskog organizma pokazuje mnoga biološka svojstva i može igrati važnu ulogu u lučenju hormona, metabolizmu glikogena, kao i proliferaciji i diferencijaciji adipocita, odnosno stanica masnog tkiva. Provedena istraživanja pokazala su da visok unos kalcija u prehrani (uglavnom iz mlijeka i mliječnih proizvoda) ili dodataka prehrani ima samo malen utjecaj na tjelesnu masu, no može pridonositi povećanju nemasne tjelesne mase, redukciji masnog tkiva i smanjenju opsega struka. Među mehanizmima djelovanja koji su odgovorni za potencijalno protupretilno djelovanje kalcija navode se između ostalog:

  • smanjenje lipogeneze i povećanje lipolize,
  • pojačavanje proliferacije adipocita,
  • inhibicija apsorpcije i povećanje izlučivanja masti stolicom,
  • poticanje oksidacije masnih kiselina,
  • poboljšanje osjetljivosti na inzulin,
  • pojačavanje termogeneze uz povećanje aktivnosti smeđeg masnog
    tkiva,
  • modifikacija sastava crijevnog mikrobioma.

Rozsypane kapsułki i miarka

Kalcij – izvori u prehrani

Kalcij u prehrani nalazi se uglavnom u mlijeku i mliječnim proizvodima. Tvrdi sirevi (između ostalog: Parmezan, Gouda, Edam, Cheddar, Emmentaler), plijesni sirevi (npr. Brie, Camembert), sir Mozzarella, sir Feta, mlijeko, jogurt, kefir, mlaćenica predstavljaju izvrsne izvore lako probavljivog kalcija u prehrani. Osobe koje iz određenih razloga ograničavaju konzumaciju mlijeka i njegovih proizvoda (npr. utvrđena netolerancija laktoze ili alergija na proteine kravljeg mlijeka, ili pridržavanje veganske prehrane) mogu posegnuti za drugim, prilično dobrim izvorima kalcija u prehrani. Među njih se ubrajaju: sardine, šprot, sjemenke mahunarki (npr. bijeli grah, soja), zeleno povrće (npr. brokula, kineski kupus, peršinov list, špinat i kelj), suho voće (npr. smokve, marelice), orašasti plodovi (npr. lješnjaci, orasi, pistaciji), bademi, sjemenke (npr. sezama, maka i suncokreta), bundeve sjemenke, tahini, amarant te hrana obogaćena kalcijem (npr. tofu, biljni napici bez šećera – uključujući sojin). Kalcij u prehrani također može biti osiguran iz visoko mineraliziranih voda, jer je njegova bioraspoloživost gotovo identična bioraspoloživosti kalcija iz mlijeka i njegovih proizvoda.

Izvori:

  • Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji polskiej. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Warszawa 2020.
  • Geng T., Qi L., Huang T.: Effects of Dairy Products Consumption on Body Weight and Body Composition Among Adults: An Updated Meta-Analysis of 37 Randomized Control Trials. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1).
  • Mena-Sánchez G., Becerra-Tomás N., Babio N., et al.: Dairy Product Consumption in the Prevention of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S144-S153.
  • Gonzalez J.T., Rumbold P.L., Stevenson E.J.: Effect of calcium intake on fat oxidation in adults: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Obes Rev. 2012 Oct;13(10):848-57.
  • Cormick G, Belizán JM.: Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019 Jul 15;11(7):1606.