Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Prednosti korištenja kurkumina – kakvi su efekti?

Prednosti korištenja kurkumina – kakvi su efekti?
08 Lis 2024
Objavio: Łukasz Szostko Broj čitanja: 932 Komentari: 0

Prirodni začini iznimno su bogati biološki aktivnim sastojcima. Ne samo da obogaćuju naša jela novim aromama, okusima i bojama, već često podupiru naše organisme u mnogim aspektima zdravlja. Zdravstvena svojstva kurkume, biljke koja se stoljećima koristi kao protuupalno sredstvo, pripisuju se polifenolnim kurkuminoidima koji se u njoj nalaze, a među kojima dominira kurkumin. Ona je jedan od začina koji imaju izvrsnu reputaciju kada je riječ o utjecaju na ljudsko zdravlje, što proizlazi iz tisuća provedenih istraživanja s njezinom upotrebom. U ovom članku dajemo pregled informacija o koristima korištenja kurkumina u različitim aspektima zdravlja. Pročitajte do kraja!


Kurkumin je žuti pigment iz kurkume s izvanrednim svojstvima

I među dodacima prehrani i među sastojcima hrane, kurkumin je jedan od lidera po broju znanstvenih publikacija. Vrlo visoki indeksi citiranosti najpopularnijih publikacija pokazuju da je interes za kurkuminom među znanstvenicima ogroman.

Kurkumin je polifenol koji se prirodno nalazi u rizom biljke Curcuma longa. Mnogi od nas ga prilično često konzumiraju u prehrani, osobito kada uživaju u jelima indijske kuhinje. Između ostalog, curry svoju boju i aromu duguje kurkuminu sadržanom u kurkumi. Iako je redovito konzumiranje kurkume kao začina zdrava i u većini slučajeva poželjna praksa, konkretne zdravstvene koristi obično su moguće tek nakon postizanja većeg praga konzumacije kurkumina, što je moguće korištenjem dodataka prehrani s ekstraktom kurkume.

Koristi korištenja kurkumina

Kurkumin se čini toliko svestran da znanstvenici istražuju desetke zdravstvenih problema u kojima bi potencijalno mogao pomagati.

Protuupalni i antioksidacijski potencijal

Antioksidacijska i protuupalna svojstva to su dva glavna mehanizma koji objašnjavaju većinu koristi kurkumina u različitim slučajevima.

Slobodni radikali uzrokuju peroksidaciju membranskih lipida te oksidacijska oštećenja DNA i proteina. Ti procesi pridonose različitim vrstama patologija čije komplikacije povećavaju rizik od ateroskleroze, neurodegeneracije i drugih bolesti. Istraživanja dokazuju da je kurkumin učinkovit antioksidans koji pomaže kontrolirati oksidacijski stres i smanjiti opseg oštećenja generiranih slobodnim radikalima. Pokazalo se između ostalog da kurkumin poboljšava sustavne markere oksidacijskog stresa te da može povećati aktivnost endogenih antioksidanasa u serumu, kao što su superoksid dismutaza (SOD) i glutation peroksidaza (GSH) te katalaza u plazmi.

Kurkumin utječe na PPARγ i TLR receptore, inhibira ekspresiju TNF-α i aktivaciju NF-κB, inhibira enzime COX-2, LOX i iNOS, te utječe na mnoge druge fiziološke putove koji reguliraju upalu.

Patološki procesi uzrokovani oksidacijskim stresom usko su povezani s upalnim stanjima. Jedno može lako biti izazvano drugim. Zato je tako korisno što kurkumin utječe na oba aspekta istovremeno.

Koristi kurkumina za probavni sustav

Na Dalekom istoku kurkuma se već u antici koristila za potporu probavnom traktu. Trenutni podaci govore da kurkumin može biti koristan u slučajevima IBS-a i IBD-a. Sve više također ukazuje na ulogu crijevne mikrobiote u posredovanju između kurkumina i upalnih stanja crijeva.

Dosta istraživanja o kurkuminu odnosi se na njegova hepatoprotektivna svojstva. Provedeno je mnogo eksperimenata na glodavcima gdje su im u modelima različitih bolesti, trovanja itd. davali kurkumin između ostalog u obliku injekcija. Uočavali su mnoge pozitivne učinke, kao što su poboljšanje jetrenih enzima, povećanje antioksidacijskih enzima ili smanjenje toksičnosti nekih lijekova koji opterećuju jetru (npr. paracetamol).

Koristi kurkumina za upalu zglobova

Kurkumin može smanjiti upalna stanja zglobova i ublažiti bolne simptome, uglavnom zbog svojeg protuupalnog i zaštitnog djelovanja na hrskavicu. Utjecaj kurkumina na tegobe zglobova upalne prirode jedan je od najšire istraženih područja djelovanja ovog polifenola.

U kliničkom istraživanju korišten je ekstrakt kurkume kod pacijenata koji se bore s degenerativnom bolešću koljena. Uočeno je da je ekstrakt kurkume inhibirao upalno stanje i poboljšao kliničke simptome, a također smanjio IL-1β i oksidacijski stres.

Grafika kosti koljena

Koristi kurkumina za kardiovaskularni sustav

Utjecaj na neke parametre povezane sa zdravljem kardiovaskularnog sustava uočen je čak i kod zdravih osoba, bez ikakve dijagnoze i to pri malim dozama (80 mg kurkumina dnevno). Poboljšavala se razina triglicerida, rastao je dušikov oksid koji proširuje krvne žile i poboljšava protok krvi, porasla je funkcija neutrofila povezana s upalnim stanjem.

U predkliničkim istraživanjima postoji mnogo naznaka o protuaterosklerotskom djelovanju, jačanju funkcije endotela i općenito, višestrukom zaštićivanju kardiovaskularnog sustava od mnogih prijetnji.

Koristi kurkumina za živčani sustav

Mnogo toga ukazuje na neuroprotektivna svojstva kurkumina. Neurodegenerativne bolesti (uključujući Alzheimer i Parkinson), depresija, epilepsija i slični neurološki problemi zahvaćaju ogroman dio društva, pa trebamo u svojoj prehrani što više sastojaka koji će mozak zaštititi od prijetnji.

Zbog antioksidacijskog, protuupalnog i djelovanja koje sprječava agregaciju proteina kurkumina, provedena su mnoga in vivo istraživanja na modelima različitih neuroloških bolesti. Pokazalo se između ostalog da kurkumin blokira proizvodnju upalnih citokina i prostaglandina u aktiviranoj mikrogliji i astrocitima.

Na primjeru Alzheimerove bolesti, znanstvenici su u istraživanjima identificirali mnoge mehanizme kojima bi kurkumin potencijalno mogao pomagati, uključujući:

  1. inhibiciju proizvodnje Aβ peptida (beta-amiloida) promjenom transporta prekursorskog amiloidnog proteina;
  2. vezanje Aβ peptida i utjecaj na njihovu agregaciju;
  3. oslabljenje hiperfosforilacije tau i povećanje njegovog klirensa;
  4. smanjenje toksičnosti uzrokovane Aβ inhibicijom fosforilacije JNK-3;
  5. snižavanje razine kolesterola, što smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti;
  6. zaštitu krvno-moždane barijere povećanjem ekspresije OH-1;
  7. inhibiciju acetilkolinesteraze;
  8. ulogu u staničnoj signalizaciji aktivacijom Wnt putova;
  9. smanjenje upalnog stanja i oksidacijskih oštećenja.

Grafika živčanog sustava čovjeka

Utječe li kurkumin na tumore?

Iako je tema tumora (i njihovog liječenja i profilakse) vrlo složena i teško je izvući jednoznačne zaključke, u kurkuminu se vidi određeni potencijal. U literaturi se mogu pronaći opsežna predklinička istraživanja (na staničnim linijama ili glodavcima) koja ocjenjuju protitumorsko djelovanje kurkumina. Pokazalo se da kurkumin sprječava karcinogenezu utječući na dva procesa: angiogenezu i rast tumorskih stanica. Također inhibira metastaze tumorskih stanica i inducira apoptozu tumorskih stanica. Potrebna su međutim solidna klinička istraživanja na ljudima da bi se izvukli konačni zaključci.

Kako suplementirati kurkumin?

Prva, vrlo važna stvar: odgovarajuće doze kurkumina postići ćete isključivo korištenjem ekstrakta kurkume, a ne same kurkume kao začina. U začinu se nalazi tek nekoliko posto pravog kurkumina.

Štoviše, konzumiranje samog kurkumina (čak i ekstrahiranog) vjerojatno se ne povezuje sa zdravstvenim koristima. Problem je njegova slaba bioraspoloživost koja se čini uzrokovana prije svega slabom apsorpcijom, brzim metabolizmom i brzim izlučivanjem. Postoji međutim nekoliko sastojaka koji mogu povećati bioraspoloživost, a najpoznatiji je piperin. Piperin je glavni aktivni sastojak crnog papra i pokazalo se da kurkumin uziman zajedno s piperinom povećava bioraspoloživost za 2000%. To proizlazi iz činjenice da je piperin inhibitor glikoproteina P koji ograničava bioraspoloživost kurkumina.

Vrijedi primijetiti da je većina istraživanja u kojima je uočen utjecaj kurkumina npr. na parametre povezane s oksidacijskim stresom uključivala dodatak piperina za povećanje bioraspoloživosti. Na životinjskim modelima pak kurkumin se često daje u injekcijama, zaobilazeći probavni trakt. Kod ljudi bi oralna upotreba kurkumina u najjednostavnijem obliku i bez dodatka piperina mogla davati nisku učinkovitost i smanjiti šanse za ponavljanje korisnih učinaka koji su uočeni u istraživanjima.

Doziranje kurkumina

Kurkuminoide je odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) kao "općenito priznate za sigurne" (GRAS), a klinička istraživanja pokazala su dobru toleranciju i sigurnosne profile, čak i pri dozama u rasponu od 4000 do 8000 mg dnevno te u dozi do 12000 mg/dan dodatka s 95% koncentracijom tri kurkuminoida: kurkumina, bisdemetoksikurkumina i demetoksikurkumina.

Navedeni primjeri doziranja međutim su visoki i koriste se za postizanje vrlo konkretnih zdravstvenih koristi. U slučajevima profilaktičke upotrebe ili za blaže potpore zdravlju često se koriste dnevne doze do 1000 mg kurkumina u kombinaciji s piperinom.

Zaključak

Kurkumin ima predkliničke dokaze u ogromnoj količini aspekata zdravlja. Dio njih je također potvrđen u kliničkim istraživanjima, a dio još čeka na dobro osmišljena istraživanja na ljudima u budućnosti. Već sada znamo da u kurkuminu drijema veliki potencijal. Ključno za crpljenje koristi iz njega je međut