Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Ksilitol - dobra zamjena za bijeli šećer?

Ksilitol - dobra zamjena za bijeli šećer?
09 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 947 Komentari: 0

Ksilitol je općenito poznat kao brezov šećer, pripada skupini prirodnih zaslađivača i predstavlja dobru zamjenu za bijeli šećer. Ksilitol se dobiva iz breze i karakterizira ga identična slatkoća kao saharoza (stolni šećer), ali je njegova energetska vrijednost gotovo upola manja. Ksilitol se također može dobivati iz kukuruza ili proizvoditi uz pomoć kvasca.

Ksilitol – koliko ima kalorija?

Energetska vrijednost ksilitola iznosi točno 2,4 kcal/1 g, dok bijeli šećer ima 4 kcal/1g. To znači da je ksilitol gotovo dvostruko manje kalorijan od tradicionalnog stolnog šećera i dodatno se ne pridonosi značajnom povećanju koncentracije glukoze u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa (GI = 7). Jedna žličica ksilitola (5 g) pruža 12 kcal, dok jedna žličica (5 g) bijelog šećera čak 20 kcal. Manja kaloričnost ksilitola proizlazi iz činjenice da se samo polovično apsorbira u probavnom traktu, a preostalih 50% podliježe fermentaciji u debelom crijevu. Ksilitol služi kao dobra zamjena bijelom šećeru u prehrani svih osoba kojima je stalo ne samo do redukcije prekomjernog masnog tkiva i/ili dugoročnog održavanja pravilne tjelesne težine, već i do promjene prehrambenih navika prema zdravijima(više o brojenju kalorija).

Ksilitol – svojstva

Iz trenutnih istraživanja proizlazi da redovito konzumiranje ksilitola može smanjiti za 17% rizik od razvoja karijesa. Smatra se da učinkovita doza ksilitola u sprječavanju nastanka karijesa iznosi od 6 do 10 g dnevno i preporučuje se podijeliti je na 3-5 manjih obroka tijekom dana. Pokazuje se da ksilitol ne metabolizira bakterijska flora usne šupljine, zahvaljujući čemu se ne koristi kao hrana za proizvodnju kiselina koje pridonose nastanku karijesa i upalnih stanja parodonta. Konzumiranje ksilitola umjesto bijelog šećera može smanjiti količinu kariogenih bakterija Streptococcus mutans, čija je prisutnost povezana s razvojem karijesa. Osim toga, rezultati istraživanja na životinjskim eksperimentalnim modelima pokazali su da ksilitol može povećati crijevnu apsorpciju kalcija te sadržaj mineralnih komponenti u kostima, što štiti od osteoporotskih promjena nastalih starenjem organizma. Također se sugerira da ksilitol pojačava proizvodnju kolagena te može ojačati imunološki sustav. Glavne zdravstvene koristi proizašle iz redovite uporabe ksilitola kao dobre zamjene bijelom šećeru povezane su s njegovim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima.

Ksilitol – primjena

Ksilitol pokazuje slatkoću usporedivu s bijelim stolnim šećerom i karakterizira ga najveća slatkoća među svim poliolima (šećernim alkoholima). Među prehrambenim proizvodima dostupnima na tržištu koji najčešće sadrže ksilitol u svom sastavu navode se prije svega: bomboni, lizalice, voćne gumice, žvakaće gume, džemovi, konfituri, čokolade, prženi bademi te orahovo-bademni kremovi. U ljekarnama, drogerijama i trgovinama zdrave hrane također se mogu naći paste za zube te tekućine za ispiranje usne šupljine koje sadrže ksilitol. U kućnim uvjetima ksilitol se najčešće koristi umjesto bijelog šećera za zaslađivanje kave, čaja i drugih toplih napitaka, kao i za peciva, kišele, pudinge, džemove te ostale slatke grickalice. Ksilitol se karakterizira velikom stabilnošću na visokim temperaturama, stoga se može uspješno dodavati u kolače bez straha od gubitka slatkog okusa. Ksilitol bi trebali koristiti kao zamjenu bijelom šećeru pacijenti s pretilošću, dijabetesom te inzulinskom rezistencijom.

Ksilitol – je li siguran za zdravlje?

Ksilitol je siguran za ljudsko zdravlje i mogu ga konzumirati mala djeca te trudnice. Pokazano je da ksilitol ne djeluje štetno na fetus niti posjeduje kancerogena svojstva. Nadalje, nisu utvrđene nikakve ozbiljne nuspojave nastale konzumiranjem velikih količina ksilitola, stoga nije utvrđen maksimalni dnevni limit konzumacije ksilitola. Ipak se preporučuje ne prelaziti dnevnu dozu ksilitola u količini od 15-20 g, jer previsoko konzumiranje ksilitola može kod nekih osoba pridonijeti nastanku nadutosti, bolova u trbuhu, mučnine te proljeva. Vrijedi također spomenuti da se ksilitol i svi proizvodi koji sadrže ksilitol u svom sastavu ne smiju davati psima, jer su opasni za njihovo zdravlje i mogu dovesti čak do njihove smrti.

Ksilitol – gdje kupiti i kako čuvati?

Zbog higroskopskih svojstava (sposobnost vezanja vode), ksilitol treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama (najbolje staklenima) i na suhom mjestu bez stalnog pristupa sunčevoj svjetlosti. Cijena ksilitola najčešće se kreće u rasponu od 30 do 40 kn za kilogramsko pakiranje. Ksilitol je trenutno široko dostupan u maloprodaji i sve češće ga se može kupiti ne samo u velikim supermarketima, već i manjim prehrambenim diskontima, ljekarnama, drogerijama, ljekarsko-biljnim trgovinama, trgovinama zdrave hrane te internetskim trgovinama.

Izvori:

  • Janakiram C, Deepan Kumar CV, et al.: Xylitol in preventing dental caries: A systematic review and meta-analyses. J Nat Sci Biol Med. 2017 Jan-Jun;8(1):16-21.
  • Riley P, Moore D, Ahmed F, et al.: Xylitol-containing products for preventing dental caries in children and adults. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 26;2015(3):CD010743.
  • Marghalani AA, Guinto E, Phan M, et al.: Effectiveness of Xylitol in Reducing Dental Caries in Children. Pediatr Dent. 2017 Mar 15;39(2):103-110.
  • Chattopadhyay S, Raychaudhuri U, Chakraborty R.: Artificial sweeteners - a review. J Food Sci Technol. 2014 Apr;51(4):611-21.
  • Mooradian AD, Smith M, Tokuda M.: The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: A narrative review. Clin Nutr ESPEN. 2017 Apr;18:1-8.