Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Magnezij u prehrani – koje su prednosti?

Magnezij u prehrani – koje su prednosti?
19 Jun 2024
Objavio: Łukasz Szostko Broj čitanja: 902 Komentari: 0

Magnezij je osmi najčešći element u zemljinoj kori. U morskoj vodi je treći najčešći element. Kod čovjeka zauzima četvrto mjesto, nakon kalcija, natrija i kalija.

A kako je to u našoj prehrani? Nažalost, obično ga ima manje nego što trebamo. Magnezij u prehrani zapadnog tipa ne javlja se u optimalnim količinama, a statistike pokazuju da čak do 2/3 populacije možda ne pokriva svoju potrebu za magnezijem. Potrebno je povećati svijest o tome koliko je važna uloga magnezija i kako konfigurirati svoj jelovnik da bismo osigurali dovoljnu količinu magnezija za održavanje optimalne učinkovitosti svih biokemijskih procesa ovisnih o magneziju.

Koliko magnezija moramo konzumirati?

Potreba za magnezijem u prehrani može se značajno mijenjati ovisno o mnogim parametrima. Važni su između ostalog dob, spol, razina tjelesne aktivnosti, postojeće bolesti, lijekovi koje uzimamo, razina stresa koji doživljavamo, trudnoća.

Dostupne su generalizirane preporuke o optimalnom unosu magnezija kojima se možemo voditi. A izgledaju ovako:

Dob
Doza [mg/dnevno]
ispod 7 mjeseci30
7–12 mjeseci75
1–3 godine80
4–8 godina130
9–13 godina240
14–18 godinaM: 420

Ž: 360
19–30 godinaM: 400

Ž: 310
iznad 31 godineM: 420

Ž: 320

Zašto nam treba taj magnezij?

Ukratko rečeno – da bi cijeli organizam mogao pravilno funkcionirati. Ovaj element regulira rad oko 300 različitih enzima. Utječe na procese proizvodnje energije (molekula ATP-a), metabolizam ugljikohidrata, lipida i proteina, sintezu DNA i RNA, regulira živčano provođenje, rad srca, mišićne kontrakcije, pobudljivost neurona i mnoge, mnoge druge funkcije.

Već pri malom nedostatku magnezija možete doživjeti pojačan umor, povišenje krvnog tlaka, razdražljivost, zatvor, lošiju toleranciju stresa i bol u mišićima. Dugoročno, nedostatak magnezija može povećati rizik od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, neurodegeneracije i mnogih različitih civilizacijskih bolesti.

Najbolji izvori magnezija u prehrani

Za neke od najboljih izvora magnezija u prehrani smatraju se:

  • orašasti plodovi (posebno bademi),
  • zeleno lisnato povrće (između ostalog špinat) zbog magnezija sadržanog u klorofilu,
  • mahunarke,
  • cjeloviti žitni proizvodi,
  • kakao,
  • visoko mineralizirana voda.

Posebno je zanimljiva zadnja stavka, a često je zaboravljamo. Iz vode dobivamo oko 10% potrebe za magnezijem, a to je vrijedan i vrlo dobro usvojiv magnezij. Visoko mineralizirana voda vrlo je učinkovit izvor minerala za odrasle osobe. Provjerite ipak na etiketi sadržaj magnezija jer se proporcije minerala u vodama iz različitih izvora mogu razlikovati.

Dolje je tablica s potpunijim popisom primjera hrane s udjelom magnezija u tipičnim porcijama.

HranaSadržaj [mg]
pečeni halibut, 85 g90
prženi bademi, 28 g80
prženi indijski oraščići, 28 g75
kuhana soja, 1/2 šalice75
smrznuti špinat, kuhan, 1/2 šalice75
miješani orašasti plodovi, prženi, 28 g65
žitarice, pšenica, 2 pravokutna keksa55
zobena kaša, 1 šalica55
pečeni krumpir u kožici, srednji50
prženi kikiriki, 28 g50
maslac od orašastih plodova, 2 žlice50
pšenične mekinje, 2 žlice45
zeleni grašak, kuhan, 1/2 šalice45
jogurt, 160 g45
kukuruzne pahuljice, 1/2 šalice40
kuhani grah, 1/2 šalice45
kuhana smeđa riža, 1/2 šalice40
kuhana leća, 1/2 šalice35
avokado, 1/2 šalice pireja35
grah iz konzerve, 1/2 šalice35
klice pšenice, 2 žlice35
čokoladno mlijeko, 1 šalica33
banana, srednja30
mliječna čokolada, 50 g28
mlijeko, 2% masti, 1 šalica27
pšenični kruh, 1 kriška25
rozine, 1/2 šalice25
pšenični kruh, 1 kriška25
punomasno mlijeko, 1 šalica24
čokoladni puding, 120 g24

A što kada prehrana nije dovoljna?

Uz savršeno uravnoteženu prehranu moguće je osigurati odgovarajuću količinu magnezija. Ali imamo li svi savršeno sastavljenu prehranu? Iz različitih razloga, ne uspijeva svima održati optimalnu prehranu dugo vremena. Tada možete razmotriti suplementaciju.

Suplementacija magnezijem vrlo je popularan postupak jer magnezija nedostaje u prehrani prosječnog čovjeka. Srećom, na tržištu postoji mnogo vrlo dobrih dodataka prehrani s dobro usvojivim, organskim solima magnezija koje ne opterećuju previše novčanik, a daju uočljive učinke.

Najbolje rezultate trebao bi dati izbor citrata magnezija ili malata magnezija. Dobru reputaciju ima i taurinat magnezija i diglicinata magnezija. Vrijedni su pažnje i kompleksi nekoliko različitih organskih spojeva magnezija. Vrijedan je i dodatak vitamina B6 koji ima potencijal pomaganja usvajanju magnezija.

Dlan s bijelim kapsulama na pozadini posude s cvijećem i vrča s vodom

Zaključak

Statistike pokazuju da je nedovoljan unos magnezija problem čak više od polovice društva. Nedostatak magnezija ima mnoge posljedice, kako kratkoročne tako i dugoročne. Pratite svoju prehranu s obzirom na sadržaj magnezija i pazite da se u njoj redovito pojavljuju: orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, zeleno lisnato povrće i cjeloviti proizvodi. Po potrebi podržite se kvalitetnim dodatkom magnezija.

Sources: