Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Natrijev butirat u prehrani – koji su izvori i koje doze koristiti?

Natrijev butirat u prehrani – koji su izvori i koje doze koristiti?
19 Jun 2024
Objavio: Łukasz Szostko Broj čitanja: 1142 Komentari: 0

Zdrava prehrana ključ je sretnih crijeva. Uostalom, ona se bave svime što konzumiramo. Postoji međutim jedan čimbenik koji je u našoj prehrani posebno važan za crijeva, a previše često ga zaboravljamo. To je unos vlakana. A zašto su ta vlakna tako važna? Između ostalog zbog butirata koji iz njih proizvode bakterije. On se često suplementira kao natrijev butirat u kapsulama, međutim puno se može postići i samom prehranom. U ovom članku razmotrit ćemo što jesti kako bismo crijevima osigurali odgovarajuću količinu maslačne kiseline i pružili crijevima optimalnu prehranu.

Što jesti kako biste osigurali butirat?

Natrijev butirat, odnosno maslačna kiselina rijetko se nalaze u hrani u gotovom obliku. Češće u prehrambenim proizvodima nalazimo prekursore, odnosno tvari koje u organizmu možemo konvertirati u maslačnu kiselinu.

Maslačna kiselina jedna je od kratkolančanih masnih kiselina (SCFA). Kratkolančane masne kiseline nastaju fermentacijom bakterija nesvarljivih ugljikohidrata, poput neškrobnih polisaharida, rezistentnog škroba, oligosaharida (inulin i oligofruktoza), disaharida (laktoza, stahioza i rafinoza) te šećernih alkohola (sorbitol i manitol).

U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko prijedloga proizvoda i jela koji ili osiguravaju maslačnu kiselinu ili potiču njezinu proizvodnju.

Mliječni proizvodi

„Butirat" i „maslačna kiselina" s pravom se povezuju s mliječnom mašću. Upravo maslačna kiselina daje maslacu karakterističan miris. Uključivanjem masnih mliječnih proizvoda u svoj jelovnik možete osigurati određene količine maslačne kiseline. To može biti maslac, vrhnje, tvrdi sirevi, jogurt ili jednostavno masno mlijeko.

Mahunarke

Mahunasto povrće smatra se vrlo vrijednom skupinom prehrambenih proizvoda u prehrani, također i za crijeva. Ugljikohidrati (galaktooligosaharidi i rezistentni škrob) sadržani u njima odličnu su hranu za bakterije u debelom crijevu, koje ih rado konvertiraju u maslačnu kiselinu.

Ako je dosad prehrana bila prilično siromašna mahunarkama, najbolje ih je uvoditi postupno. Ne podnosi svatko velike količine, osobito kada se daju iznenada. Vrijedi postupno povećavati njihovu količinu u jelovniku, priviknuti crijeva i promatrati reakciju.

Zobena kaša

Zobene pahuljice prava su vlaknasta bomba! U zobi ima puno zdravih i prebiotskih beta-glukana. Vlakna iz zobene kaše dobro se koriste za proizvodnju maslačne kiseline. Za crijeva najbolje funkcionira hladna zobena kaša, pripremljena dan ranije i ostavljena u hladnjaku do jutra.

Drveni tanjur i žlica sa zobenim pahuljicama

Nezrele banane

Ako želite osigurati više vrijednosti za svoja crijeva, birajte one manje zrele, zelenkaste komade. Po okusu su manje slatke i u ovom slučaju to je dobar znak. Tijekom sazrijevanja ugljikohidrati sadržani u banani se razgrađuju. Dakle manje zrele banane imaju dosta rezistentnog škroba, a one jako zrele s tamnjećom korom imaju puno jednostavnih ugljikohidrata. Za zdravlje crijeva i proizvodnju maslačne kiseline zelenkaste i malo slatke banane odličan su izbor.

Ohlađena riža i krumpir

Hlađenje škrobnih proizvoda prije jedenja vrlo je pametan lifehack. Neki smatraju da je to jedna od tajni dugovječnosti u azijskim zajednicama gdje se jede puno hladne riže (npr. kao sushi).

Riža i krumpir, kada se jedu kako je to u našoj kulturi uobičajeno, odnosno svježe nakon kuhanja, možda nisu izvrsni izvor butirata. To se stanje mijenja kada ih jedemo tek nakon hlađenja. Kada rižu ili krumpir prvo skuhamo, a zatim ohladimo prije konzumacije, učinit ćemo da škrob sadržan u njima postane rezistentni škrob. Mijenja se njegova struktura, zbog čega prestaje biti probavljiv za nas, a postaje hrana za crijevne bakterije.

To je poznati trik i za smanjenje kaloričnosti jela, jer taj rezistentni škrob ne koristimo za energetske potrebe kao obični škrob, te za povećanje njegove prebiotske vrijednosti.

Suplementi s natrijevim butiratom odličan su dodatak prehrani kod IBS-a i SIBO-a

U slučaju IBS-a i osobito SIBO-a pacijentima se preporučuje prehrana s ograničenjem lako fermentirajućih proizvoda. Najčešće je to low FODMAP prehrana. Takav prehrambeni pristup doista je vrlo koristan u suzbijanju simptoma tih tegoba, međutim postoji i određeni problem. Primjenjujući takvu prehranu ne osiguravamo odgovarajuću količinu butirogenih proizvoda, odnosno onih koji su prekursori za proizvodnju maslačne kiseline od strane mikroorganizama u crijevima. Dakle dobivamo smanjenje simptoma, ali moguće je i pogoršanje nekih funkcija koje ovise o regulatornom djelovanju maslačne kiseline.

Kombinacija low FODMAP prehrane s suplementacijom natrijevog butirata čini se komplementarnim rješenjem. Oba pristupa pokazuju učinkovitost u smanjenju simptoma, a zajedno mogu djelovati još bolje.

Kako suplementirati natrijev butirat za zdravlje crijeva?*

Ako niste u mogućnosti, ne možete ili iz nekog razloga ne želite prilagoditi prehranu tako da sadrži puno butirogenih proizvoda, bez oklijevanja iskoristite suplementaciju natrijevim butiratom. Malo suplemenata je tako dobro podnošeno i sigurno.

Standardna doza za odrasle osobe je oko 150 mg natrijevog butirata koji se uzima dva puta dnevno. Za optimalne učinke vrijedi primjenjivati suplementaciju oko 3 mjeseca ili duže.

Za najbolju učinkovitost odaberite natrijev butirat koji je mikrokapsulirani. Mikroovojnice oko čestica natrijevog butirata čine da se ne probavlja prebrzo. Bez te tehnologije praktički bi se sav natrijev butirat iskoristio već u tankom crijevu. Nama pak je stalo da što više tog butirata dođe do debelog crijeva, jer ga tamo najviše trebamo.

Zaključak

Maslačnu kiselinu možemo osigurati prehranom npr. iz mliječnih proizvoda, međutim odlučujuća većina se proizvodi na licu mjesta u crijevima zahvaljujući osiguravanju odgovarajućih prebiotskih ugljikohidrata. Da bi vaša crijeva mogla adekvatno koristiti maslačnu kiselinu, konzumirajte puno vlakana, a osobito rezistentnog škroba. Po potrebi možete posegnuti za dodatkom prehrani s mikrokapsuliranm natrijevim butiratom, koji na siguran način podupire zdravlje i dobro funkcioniranje crijeva.

Izvori: