Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Suplementi za jesen - set osnovnih suplemenata

Suplementi za jesen - set osnovnih suplemenata
10 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 1209 Komentari: 0

Dolazak jeseni ne donosi samo prekrasne boje lišća na drveću te opadanje lišća, kestenjeva i žirova s drveća, već i vrijeme čestih prehlade i gripi kod ljudi. Mnogi ljudi tada posežu za različitim dodacima prehrani kako bi ojačali imunitet organizma, poboljšali opće stanje te psihičku i fizičku izdržljivost. To bi trebalo rezultirati smanjenjem broja infekcija, liječničkih posjeta i potrošnje lijekova te izostanaka s posla.

Dodaci prehrani za jesen – sezona prehlade i gripe

Prehlada je skup simptoma gornjih dišnih putova koji obuhvaća upalu sluznice nosa, grla i paranazalnih sinusa, a uzrokovana je virusnom infekcijom. Smatra se da je prehlada najčešća bolest čovjeka koja nekoliko puta godišnje pogađa većinu populacije na cijelom svijetu. U europskim zemljama odrasli obično imaju od 2 do 5 infekcija godišnje, dok djeca imaju od 6 do 12 prehlade godišnje, a postotak simptomatskih infekcija raste kod starijih osoba. Jesen i zima su razdoblje češćeg pojavljivanja infekcija gornjih dišnih putova, a epizode prehlade traju u prosjeku oko 10 dana. Održavanje imunološkog sustava u dobroj kondiciji smanjuje učestalost infekcija, intenzitet simptoma te skraćuje ukupno trajanje prehlade. Kako se pokazuje, osim dobro sastavljene i raznolike prehrane, postoji nekoliko dodataka prehrani koji mogu povećati otpornost organizma u jesenskoj sezoni.

Vitamin D

Popis korisnih dodataka prehrani za jesen otvara vitamin D koji trenutno najčešće preporučuju liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci. Nedostatak vitamina D česta je pojava, a posebno u jesensko-zimskom razdoblju, kada većinu dana provodimo u zatvorenim prostorima, a izloženost sunčevom zračenju je minimalna. Epidemiološka istraživanja pokazala su da osobe s visokom razinom vitamina D u krvi imaju niži rizik od infekcija gornjih dišnih putova, poput prehlade i gripe. Utvrđeno je da svakodnevna suplementacija vitaminom D u dozi od 4000 IU dnevno značajno smanjuje rizik od infekcija gornjih dišnih putova. Redovita suplementacija vitaminom D može zaštititi od prehlade, pri čemu će najveće zdravstvene koristi imati pacijenti s njegovim nedostatkom te one osobe koje počnu s uzimanjem u ranoj jeseni kako bi osigurale odgovarajuću razinu vitamina D u krvi zimi. Nedvojbeno je da se stanje opskrbljenosti organizma vitaminom D treba redovito pratiti kod odraslih pacijenata s čestim infekcijama gornjih dišnih putova, a u slučaju utvrđenog nedostatka treba odmah započeti liječenje vitaminom D.

Vitamin C

Sljedeći dodatak prehrani koji može biti koristan u jesenskom razdoblju je svima dobro poznati vitamin C. Kako se pokazuje, vitamin C može skratiti trajanje infekcija gornjih dišnih putova, posebno prehlade. Uzimanje vitamina C u dozi od 1 do 4 g dnevno može ublažiti simptome prehlade, poput groznice, drhtavice te bolova u prsima. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je vitamin C skratio ukupno trajanje prehlade u prosjeku za 8% kod odraslih te za 14% kod djece. Nadalje, sugerira se da korištenje vitamina C kod djece u dnevnoj dozi od 1 do 2 g može skratiti trajanje prehlade čak za 18%. Premda se radi o skromnom utjecaju na tijek prehlade, ipak je konzistentan u pogledu skraćivanja trajanja i intenziteta simptoma prehlade. Kako kaže poznata hrvatska poslovica "i to je nešto", tim više uzevši u obzir nisku cijenu i visok sigurnosni profil vitamina C. Vrijedi spomenuti da su posebna kategorija osoba koje mogu trebati suplementaciju vitaminom C vrhunski sportaši i rekreativci koji se redovito bave vježbama visokog intenziteta. U istraživanjima s maratonskim trkačima i skijašima koji su se sustavno trenirali pokazalo se da je suplementacija vitaminom C u dozi od 0,6 do 1,0 g dnevno smanjila za polovinu rizik od prehlade.

Cink

Sljedeći dodatak prehrani koji vrijedi razmotriti u jesenskoj sezoni je cink. Iz aktualnih istraživanja proizlazi da suplementacija prehrane cinkom može skratiti trajanje prehlade za oko 33%. Pacijenti s prehladom trebaju početi uzimati cink u roku od 24 sata od pojave prvih simptoma. Suplementacija prehrane cinkom može smanjiti rizik od razvoja akutnih virusnih infekcija dišnih putova u populaciji odraslih osoba kod kojih je malo vjerojatno postojanje nedostatka cinka. Također je utvrđeno da cink korišten u liječenju virusnih infekcija dišnih putova skraćuje trajanje simptoma i smanjuje njihov intenzitet trećeg dana. Povrh toga, rezultati nedavne metaanalize koja je obuhvatila 5 istraživanja s ukupno 1398 sudionika pokazali su da se suplementacija prehrane cinkom povezuje s 43% nižom smrtnošću kod pacijenata s COVID-19, premda ne potvrđuju sva istraživanja povoljan utjecaj cinka na tijek bolesti COVID-19.

Purpurna ehinaceja Echinacea purpurea (L.) Moench

Posljednji proizvod koji ujedno zatvara kratki popis dodataka prehrani za jesen je purpurna ehinaceja. Korištenje pripravaka koji sadrže Echinacea purpurea (L.), može predstavljati dopunsko liječenje infekcija gornjih dišnih putova. Rezultati metaanalize 6 randomiziranih kliničkih istraživanja s ukupno 2458 osoba pokazali su da ekstrakt Echinacea purpurea smanjuje rizik od recidiva te razvoja komplikacija infekcija gornjih dišnih putova putem antivirusnog, protuupalnog te imunomodulacijskog djelovanja. Iz aktualnih istraživanja proizlazi da se suplementacija ekstraktom purpurne ehinaceje u dozi od 2400 mg dnevno u profilaksi i 4000 mg dnevno kod teške prehlade tijekom četiri mjeseca može pokazati korisnom u sprječavanju i/ili liječenju infekcija gornjih dišnih putova.