Sve o glutaminu

Glutamin je endogena aminokiselina koja se prirodno proizvodi u ljudskom organizmu. U određenim situacijama glutamin ipak postaje uvjetno esencijalna aminokiselina (relativno egzogena) za čovjeka. Riječ je prije svega o periodima pojačanog mišićnog katabolizma koji se javljaju u slučaju onkoloških bolesti, ozbiljnih opeklina tijela te dugotrajne imobilizacije nakon fizičke traume ili operacije.
- Glutamin – koje funkcije obavlja u organizmu?
- Glutamin – utjecaj na crijeva
- Glutamin – može li biti koristan za sportaše?
- Glutamin – ostale zdravstvene koristi
- Glutamin – kako koristiti?
Glutamin – koje funkcije obavlja u organizmu?
Glutamin je aminokiselina koja se u ljudskom organizmu nalazi u najvećim količinama i čini oko 60% ukupnog fonda slobodnih aminokiselina. Izvor glutamina u našem organizmu u 60% je njegova unutrašnja proizvodnja, dok preostalih 40% dolazi iz prehrane i razgradnje staničnih proteina. Glutamin sudjeluje u sintezi proteina, purina, pirimidina, glukoze, ureje, glutationa, drugih aminokiselina te održavanju kiselo-bazne ravnoteže. Osim toga glutamin je važan spoj za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Glutamin podupire proliferaciju T i B limfocita te metaboličku aktivnost neutrofila, monocita i makrofaga te stimulira stvaranje određenih citokina.
Glutamin – utjecaj na crijeva
Glutamin je preferirano gorivo za enterocite, odnosno stanice crijevnog epitela koje uvjetuju najvažnije funkcije tankog crijeva, a to su završno probavljanje te usvajanje hranjenih tvari. Osim toga glutamin predstavlja važan energetski materijal za brzo dijeleće stanice imunološkog sustava, dakle limfocite, monocite i makrofage. Glutamin štiti sluznicu crijeva od atrofije (gubitka), jača imunološke mehanizme organizma i ne dopušta bakterijsku translokaciju kroz crijevnu sluznicu. Nadalje glutamin igra ključnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava probavnog trakta (GALT), sprječavajući propadanje resica tankog crijeva. Nedostatak glutamina može pridonijeti oštećenju sluznice tankog crijeva, čija je negativna posljedica povećana propusnost crijevne stijenke koja olakšava prodiranje toksina ili patogenih bakterija u dublje tkiva.
Glutamin – može li biti koristan za sportaše?
Intenzivan fizički napor, a posebno tijekom vrućina pogoduje nastanku toplinskog stresa koji može dovesti do oštećenja čvrstih spojeva između stanica crijevnog epitela (tight junctions) koji osiguravaju integritet crijevne barijere. Negativne posljedice ovog fenomena uključuju narušavanje integriteta crijevne barijere te povećan rizik translokacije bakterija i endotoksina iz probavnog trakta. Premještanje bakterija i endotoksina iz lumena crijeva u krvotok pojačava proizvodnju proinflamatornih citokina i uzrokuje nastanak gastrointestinalnih simptoma kao što su proljev, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu te osjećaj prelivanja u crijevima. Pokazano je da glutamin smanjuje crijevnu propusnost nastalu intenzivnim bavljenjem sportom te ublažava upornu gastrointestinalnu tegobe kod sportaša izdržljivosnih disciplina. Također se sugerira da suplementacija glutaminom povećava sintezu mišićnog glikogena i snižava koncentraciju nekih markera oštećenja skeletnih mišića, posebno kada se daje duže vrijeme (minimum 5 dana).
Glutamin – ostale zdravstvene koristi
Provedena istraživanja pokazala su da suplementacija glutaminom pridonosi poboljšanju dušične ravnoteže (tj. smanjuje razgradnju proteina) i nutritivnog stanja organizma, ublažavanju upalnog stanja (snižavanje koncentracije IL-6, TNF-ɑ, C-reaktivnog proteina u krvi) te jačanju otpornosti kod teško bolesnih pacijenata. Glutamin blagotvorni utjecaj na funkcioniranje imunološkog sustava, pomaže sniziti učestalost pojavljivanja postoperacijskih komplikacija i infekcija, a također smanjiti rizik smrtnosti te skratiti duljinu boravka u bolnici. Glavna prednost glutamina je poboljšanje rezultata liječenja trauma, opeklina i ozbiljnih ozljeda. Glutamin smanjuje obolijevanje od zaraznih bolesti kod odraslih podvrgnutih kirurškim zahvatima trbušne šupljine zbog upale potrbušnice (infekcija trbušne šupljine). Nadalje, kod osoba podvrgnutih radioterapiji zbog raka glave i vrata glutamin može smanjiti intenzitet upale sluznice usne šupljine te reducirati količinu korištenih opioidnih analgetika. Također se sugerira da glutamin može ublažiti simptome karakteristične za sindrom iritabilnog crijeva (IBS) kada se koristi uz low FODMAP dijetu.
Glutamin – kako koristiti?
U terapeutske svrhe glutamin se obično preporučuje u dozi od 5 g dnevno. Takva dnevna doza glutamina čini se potpuno dostatna za podupiranje pravilnog funkcioniranja probavnog trakta i imunološkog sustava te ublažavanje mogućeg relativnog nedostatka glutamina uočenog u postoperacijskom periodu, kod bolesnika s tumorskim kaheksijom i ozbiljnim opeklinama te kod osoba s kronično niskim unosom proteina u prehrani. Trenutno se odsavjetuje korištenje većih doza glutamina zbog mogućeg prekomjernog porasta koncentracije amonijaka u krvnom serumu.
Izvori:
-
McRae M.P.: Therapeutic benefits of glutamine: An umbrella review of meta-analyses. Biomed Rep. 2017 May; 6(5): 576–584.
-
Legault Z., Bagnall N., Kimmerly D.S.: The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):417-26.
-
Zuhl M.N., Lanphere K.R., Kravitz L., et al.: Effects of oral glutamine supplementation on exercise-induced gastrointestinal permeability and tight junction protein expression. J Appl Physiol (1985). 2014 Jan 15;116(2):183-91.
-
Zuhl M., Dokladny K., Mermier C., et al.: The effects of acute oral glutamine supplementation on exercise-induced gastrointestinal permeability and heat shock protein expression in peripheral blood mononuclear cells. Cell Stress Chaperones. 2015 Jan;20(1):85-93.
-
Cruzat V, Macedo Rogero M, Noel Keane K, et al.: Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients. 2018 Oct 23;10(11):1564.
-
Coqueiro AY, Rogero MM, Tirapegui J.: Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition. Nutrients. 2019 Apr 17;11(4):863.
-
Kędziora S, Słotwiński R, Dąbrowska A.: Leczenie żywieniowe zawierające glutaminę według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN). Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (5): 258–265.

Istezanje - zašto se isplati?
