Sve o MCT ulju

MCT ulje je dodatak prehrani koji izaziva zanimanje kako osoba koje žele smršaviti, tako i profesionalnih sportaša i amatera. Provedena istraživanja dokazala su da je MCT ulje proizvod koji se karakterizira širokim spektrom djelovanja i primjene. Saznajmo dakle što je MCT ulje i kakva svojstva pokazuje.
- MCT ulje – što je to?
- MCT ulje – svojstva
- Kako MCT ulje utječe na razinu kolesterola?
- Pomaže li MCT ulje u mršavljenju?
- Poboljšava li MCT ulje kognitivne funkcije?
- MCT ulje – kako dozirati?
MCT ulje – što je to?
MCT ulje je proizvod koji je već godinama dostupan na hrvatskom tržištu dodataka prehrani. Kako i sam naziv ukazuje, MCT ulje sadrži u svojem sastavu trigliceride srednjeg lanca (engl. medium-chain triglycerides – MCT), koji se ubrajaju u zasićene masti sastavljene od masnih kiselina s 6–10 atoma ugljika u acilnom lancu. Trigliceridi srednjeg lanca (MCT) nisu široko rasprostranjeni u hrani i prirodno se javljaju u ograničenim količinama samo u mliječnoj masti (maslacu i punomasnim sirevima) te tropskim uljima, poput kokosovog ulja i ulja iz palmovih koštica. MCT ulje sastoji se od sljedećih masnih kiselina, koje se uobičajeno nazivaju masne kiseline srednjeg lanca (engl. medium-chain fatty acids – MCFA):
-
Kapronska kiselina (C6:0),
-
Kaprilna kiselina (C8:0),
-
Kaprinska kiselina (C10:0).
Uobičajeno se smatra da se 12-ugljična laurinska kiselina također ubraja u masne kiseline srednjeg lanca, međutim u stvarnosti pokazuje svojstva između masnih kiselina srednjeg i dugog lanca. Iz tog razloga ne ubraja se u MCFA.
MCT ulje – svojstva
Provedena istraživanja pokazala su da konzumiranje triglicerida srednjeg lanca sadržanih u MCT ulju može biti više zasićujuće od konzumiranja triglicerida dugog lanca, čime pogoduje smanjenju unosa energije u konzumiranoj hrani. Također se sugerira da MCT ulje osim pomaganja u redukciji tjelesne mase može smanjiti rizik od razvoja metaboličkog sindroma i trbušne pretilosti te ublažiti upalno stanje. MCT ulje također može sniziti koncentraciju glukoze u krvi te smanjiti otpornost tkiva na inzulin kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom masom i dijabetesom tipa 2. Osim toga, istraživanja na životinjskim eksperimentalnim modelima pokazala su da MCT ulje pomaže održati visoku fizičku sposobnost i radnu učinkovitost tijekom vježbi izvođenih na visokoj temperaturi okoline. Masne kiseline srednjeg lanca sadržane u MCT ulju ne stimuliraju oslobađanje pankreasne lipaze i žuči, već pasivno difundiraju u stanice crijevnog epitela, čime se apsorbiraju značajno brže od masnih kiselina dugog lanca i tempom sličnim glukozi. Stoga MCT ulje nalazi primjenu u pomaganju liječenja bolesti jetre i gušterače te poremećaja crijevne apsorpcije, kojima često prati masni proljev.
Kako MCT ulje utječe na razinu kolesterola?
Dobro je poznato da veliki udio zasićenih masnih kiselina u ljudskoj prehrani pridonosi povećanju koncentracije ukupnog kolesterola i lipoproteina niske gustoće LDL (tzv. „lošeg" kolesterola) u krvi. Kako se međutim pokazuje, MCT ulje sastavljeno od zasićenih masnih kiselina srednje duljine lanca (6:0–10:0) ne ostvaruje značajan utjecaj na koncentraciju ukupnog kolesterola, kolesterola LDL frakcije, niti kolesterola HDL frakcije u krvi**. MCT ulje uzrokuje naprotiv neznatno povećanje razine triglicerida u krvnom serumu. Vrijedi međutim dodati da će MCT ulje vjerojatno povećavati razinu ukupnog kolesterola i kolesterola LDL frakcije u usporedbi s proizvodom sastavljenim uglavnom od nezasićenih masnih kiselina (npr. maslinovim uljem ili uljom uljane repice), dok će smanjivati njihovu koncentraciju u usporedbi s hranom koja sadrži velike količine zasićenih masnih kiselina duljih lanaca.
Pomaže li MCT ulje u mršavljenju?
Sugerira se da MCT ulje može pogodovati održavanju negativne energetske bilance i gubitku tjelesne mase putem povećane potrošnje energije te pojačane oksidacije masnih kiselina. Rezultati metaanalize 13 randomiziranih kontroliranih kliničkih istraživanja (RCTs) s udjelom 749 osoba pokazali su da su u usporedbi s trigliceridima dugog lanca (>10 atoma ugljika), MCT smanjili tjelesnu masu (-0,51 kg), opseg struka (-1,46 cm), opseg bokova (-0,79 cm), ukupni sadržaj masnog tkiva u organizmu (-0,39%) te ukupnu potkožnu mast (-0,46%) i visceralnu mast (-0,55%) kod odraslih osoba. Zamjena triglicerida dugog lanca MCT uljem u prehrani može potencijalno uzrokovati neznatno smanjenje tjelesne mase i poboljšanje sastava tijela, bez nepovoljnog utjecaja na lipidni profil krvi.
Poboljšava li MCT ulje kognitivne funkcije?
Pokazano je da suplementacija MCT uljem može pridonijeti povećanju razine ketonskih tijela koja cirkuliraju u krvi, što rezultira povećanim energetskim metabolizmom mozga. Postoje određene naznake koje omogućavaju smatrati da suplementacija prehrane MCT uljem može povoljno utjecati na kognitivne funkcije, a posebno kod pacijenata s blagim i umjerenim oblikom Alzheimerove bolesti.
MCT ulje – kako dozirati?
MCT ulje koje se prodaje kao dodatak prehrani, obično je kombinacija kaprilne kiseline (50-80%) i kaprinske kiseline (20-50%), koje potječu iz kokosovog ulja ili ulja iz palmovih koštica. Iako još uvijek nije potpuno jasno koja je dnevna doza potrebna za postizanje potencijalnih zdravstvenih koristi iz suplementacije MCT uljem, u većini provedenih istraživanja koristilo se od 1 do 5 žlica (15–74 ml) dnevno. Najbolje je rasporediti tu dnevnu dozu MCT ulja na nekoliko manjih porcija tijekom dana. Trenutno MCT ulje nema jasno definiranu gornju toleriranu razinu unosa (UL), ipak se sugerira ne prelaziti količinu od 4–7 žlica (60–100 ml) dnevno. Kod nekih osoba korištenje MCT ulja može uzrokovati pojavu blagih neželjenih djelovanja, poput mučnine, povraćanja, proljeva i želučanih tegoba. To se može izbjeći počevši s malim dozama MCT ulja, poput 1 žličice (5 ml) i postupno povećavajući njegov dnevni unos u slučaju dobre podnošljivosti.
Izvori:
-
St-Onge MP, Bosarge A, Goree LL, et al.: Medium chain triglyceride oil consumption as part of a weight loss diet does not lead to an adverse metabolic profile when compared to olive oil. J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):547-52.
-
Wang Y, Liu Z, Han Y, et al.: Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. PLoS One. 2018 Feb 8;13(2):e0191182.
-
Juby AG, Blackburn TE, Mager DR.: Use of medium chain triglyceride (MCT) oil in subjects with Alzheimer's disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study, with an open-label extension. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Mar 14;8(1):e12259.
-
Maher T, Clegg ME.: A systematic review and meta-analysis of medium-chain triglycerides effects on acute satiety and food intake. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):636-648.
-
McKenzie KM, Lee CM, Mijatovic J, et al.: Medium-Chain Triglyceride Oil and Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. J Nutr. 2021 Oct 1;151(10):2949-2956.
-
Mumme K, Stonehouse W.: Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-263.
-
Castro CB, Dias CB, Hillebrandt H, et al.: Medium-chain fatty acids for the prevention or treatment of Alzheimer's disease: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2023 Jan 12;nuac104.

Početci u teretani - kako početi?
