Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Vitamin C - svojstva i primjena

Vitamin C - svojstva i primjena
09 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 1170 Komentari: 0

Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina pripada skupini vitamina topljivih u vodi te antioksidacijskih vitamina. Ljudski organizam nema mogućnost samostalno proizvoditi vitamin C, stoga ga mora redovito unositi putem prehrane. Vitamin C je jedan od neophodnih hranjiva za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma i dugotrajan održaj dobrog zdravlja.

Vitamin C – svojstva

Vitamin C je dobro poznati antioksidans koji se odlikuje širokim spektrom bioloških svojstava. Vitamin C obavlja u ljudskom organizmu mnoge vrlo važne funkcije, a to su:

  • sudjeluje u antioksidacijskoj obrani neutralizacijom štetnog djelovanja reaktivnih oblika kisika koji mogu uzrokovati oštećenje stanica organizma,
  • sudjeluje u održavanju pravilnog stanja kože i integriteta tkiva,
  • pomaže obnovu tkiva pojačavanjem sinteze kolagena,
  • ubrzava zacjeljivanje rana i opeklina,
  • povećava mineralnu gustoću kostiju i smanjuje rizik od prijeloma kostiju,
  • jača imunološki sustav organizma,
  • regulira arterijski krvni tlak,
  • smanjuje krutost arterija,
  • snižava koncentraciju kolesterola LDL frakcije i triglicerida u krvi,
  • sprječava stvaranje aterosklerotskog plaka,
  • poboljšava apsorpciju nekih mineralnih tvari (uglavnom
    kalcija i željeza),
  • sudjeluje u proizvodnji karnitina, noradrenalina i serotonina,
  • sudjeluje u sintezi steroidnih hormona,
  • snižava razinu glukoze u krvi i ublažava dijabetičke komplikacije,
  • skraćuje trajanje infekcija gornjih dišnih putova i
    prehlade,
  • vjerojatno smanjuje rizik od razvoja nekih tumora (npr. raka gušterače, raka pluća, raka vrata maternice).

Vitamin C – potrebe

Preporučeni unos vitamina C za odrasle osobe iznosi od 75 do 90 mg dnevno i uzima u obzir uglavnom potrebe osoba s niskom ili umjerenom razinom tjelesne aktivnosti. Postoji nekoliko čimbenika koji povećavaju potrebe za vitaminom C. Među njima se navode:

  • dugotrajni i intenzivni tjelesni napor,
  • gastrointestinalni poremećaji,
  • kronične bolesti probavnog trakta (npr. celijakija, Crohnova bolest, sindrom loše apsorpcije),
  • starija dob,
  • arterijska hipertenzija,
  • dijabetes,
  • ovisnost o pušenju cigareta,
  • zlouporaba alkohola,
  • jak, kronični stres.

Vitamin C – koliko ga trebaju osobe koje redovito bave sportom?

Stručna literatura izvještava da se potrebe za vitaminom C povećavaju kod profesionalnih sportaša i amatera. Predlaže se da osobe koje se redovito bave sportom trebaju unositi svaki dan od 200 do 1000 mg vitamina C kako bi smanjile oksidacijski stres i odgođenu posttrening bolnost mišića (DOMS) te osigurale druge zdravstvene koristi (npr. stimulaciju procesa regeneracije i obnove tkiva), bez narušavanja fiziološke adaptacije organizma na trening opterećenja. Preporučena dnevna doza vitamina C za sportaše trebala bi potjecati uglavnom iz konzumacije pet ili više porcija svježeg povrća i voća tijekom dana. Na nedostatak vitamina C najizloženije su stoga osobe koje se bave sportom, a čija se prehrana odlikuje malim unosom svježeg, raznobojnog povrća i voća.

Vitamin C – gdje se nalazi?

Bogat izvor vitamina C je prije svega svježe povrće i voće. Među najboljim prehrambenim izvorima vitamina C navode se takvo povrće i voće kao što su:

  • Plodovi divlje ruže (250 – 800 mg/100 g),

  • Crni ribiz (150 – 300 mg/100 g),

  • Listovi peršina (269 mg/100 g),

  • Paprika – različite vrste (125 – 200 mg/100 g),

  • Brokula (65 – 150 mg/100 g),

  • Prokulice (65 – 145 mg/100 g),

  • Kelj (120 mg/100 g),

  • Keleraba (70 – 100 mg/100 g),

  • Jagode (46 – 90 mg/100 g),

  • Kivi (84 mg/100 g),

  • Špinat (40 – 84 mg/100 g),

  • Cvjetača (37 – 70 mg/100 g),

  • Različite vrste kupusa (35 – 70 mg/100 g),

  • Grejpfrut (30 – 70 mg/100 g),

  • Bijeli i crveni ribiz (26 – 63 mg/100 g),

  • Limuni (40 – 60 mg/100 g),

  • Naranče (30 – 50 mg/100 g),

  • Ogrozd (25 – 40 mg/100 g),

  • Maline (19 – 37 mg/100 g).

Vitamin C je spoj koji se odlikuje vrlo niskom otpornošću na djelovanje vanjskih čimbenika, kao što su visoka temperatura, dostupnost kisika, ultraljubičasto (UV) zračenje, enzimi (posebno askorbinaza), alkalna i neutralna sredina te prisutnost konzervansa i iona metala (npr. bakra ili željeza). Stoga se posebno obraća pozornost na to da se svaki dan konzumira dostatna količina svježeg, raznobojnog povrća i voća, najbolje u količini od najmanje 500 g.

Ovoce a zelenina s tabulkou s nápisem vitamin c

Vitamin C – nedostatak

Kronični, nedovoljan unos vitamina C putem prehrane može uzrokovati pojavu simptoma njegovog nedostatka. Najizloženije nedostatku vitamina C su osobe koje dugotrajan pridržavaju restriktivnih dijeta za mršavljenje, pacijenti s anoreksijom, osobe koje zloupotrebljavaju alkohol, ovisnici o pušenju cigareta, osobe oboljele od celijakije, pacijenti s Crohnovom bolešću, pacijenti sa sindromom loše apsorpcije te osobe koje koriste malo raznoliku prehranu (posebno starije). Glavni simptomi nedostatka vitamina C uključuju:

  • slabljenje organizma,

  • povećanu sklonost infekcijama,

  • umor,

  • sniženje tjelesne izdržljivosti organizma,

  • otežano zacjeljivanje rana,

  • krvarenje iz desni,

  • bolove kostiju, mišića i zglobova,

  • pogoršanje stanja kože,

  • poremećaje u sintezi kolagena,

  • otekline ekstremiteta,

  • pogoršanje apsorpcije željeza.

Izvori:

  • Janda K, Kasprzak M, Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.

  • Ran L, Zhao W, Wang J, et al.: Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. 2018 Jul 5;2018:1837634.

  • Righi NC, Schuch FB, De Nardi AT, et al.: Effects of vitamin C on oxidative stress, inflammation, muscle soreness, and strength following acute exercise: meta-analyses of randomized clinical trials. Eur J Nutr. 2020 Oct;59(7):2827-2839

  • Wójcik W., Śliż D.: Witamina C w codziennej praktyce lekarskiej – fakty i mity. Medycyna Faktów 2019; 4(45): 307-314.

  • Knypl K.: Witamina C jako istotny element prewencyjny w sezonie infekcyjnym. Medycyna i życie. 2020, 7, 1-2(18):5-9.

  • Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji polskiej. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Warszawa 2020.