WPC - sve o koncentratu proteina sirutke

Proteinski dodaci u prahu na bazi sirutkinih proteina iznimno su popularni među osobama koje redovito posjećuju teretanu radi razvoja mišićne mase i snage. Na tržištu dodataka prehrani može se pronaći nekoliko vrsta pripravaka sirutkinih proteina, uključujući najčešće susretani koncentrat sirutkinih proteina. Provjerimo dakle što je koncentrat sirutkinih proteina, koje prednosti pruža i kada ga je najbolje koristiti.
- Što je koncentrat sirutkinih proteina?
- Kako se proizvodi koncentrat sirutkinih proteina i kakvu primjenu ima?
- WPC – kratka karakteristika
- Koje prednosti pruža redovita uporaba WPC-a?
- Kada je najbolje koristiti WPC i kako dozirati?
- WPC – kontraindikacije
Što je koncentrat sirutkinih proteina?
Kravlje mlijeko sadrži oko 3,3% ukupnih proteina, koji se sastoje od 80% kazeina i 20% sirutkinih proteina. Sirukini proteini uključuju β-laktoglobuline, α-laktoalbumina, goveđi serumski albumin (BSA), imunoglobuline, laktoferrin, transferrin i mnoge manje proteine te enzime (npr. laktoperoksidaza, lizozim). Sama sirutka je tekućina nastala nakon zgrušavanja kravljeg mlijeka, koja predstavlja nusprodukt pri proizvodnji svježih te mekih, polutvrdih i tvrdih sireva. Koncentrat sirutkinih proteina (Whey Protein Concentrate – WPC) je proizvod koji se karakterizira sadržajem proteina u rasponu od 30 do 80%. Razlikuju se čak tri podskupine WPC-a, naime one s niskim (do 45%), srednjim (do 60%) i visokim sadržajem proteina (60-80%) u proizvodu. Od tri vrste pripravaka sirutkinih proteina (koncentrat, izolat i hidrolizat), WPC je najjeftiniji i sadrži obično oko 80% proteina te male količine ugljikohidrata (oko 7%) i masti (4-8%).
Kako se proizvodi koncentrat sirutkinih proteina i kakvu primjenu ima?
Koncentrat sirutkinih proteina trenutno se dobiva u procesu niskotemperaturne ultrafiltracije korištenjem metode uklanjanja neproteinskih komponenti iz pasterizirane sirutke. WPC pokazuje dobra svojstva geliranja, emulgiranja i vezanja vode. Osim toga, koncentrat sirutkinih proteina povećava nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih proizvoda kojima se dodaje. Nutritivna vrijednost WPC-a slična je nutritivnoj vrijednosti proteina kokošjeg jajeta, te je stoga veća od mlijeka u prahu. To znači da je koncentrat sirutkinih proteina odličan zamjenski proizvod za obrano mlijeko u prahu. Stoga WPC nalazi primjenu u proizvodnji prehrambenih koncentrata, smrznutih deserta, fermentiranih mliječnih napitaka i drugih napitaka (posebno visokoproteinskih), pa čak i kao recepturni dodatak u mesnim prerađevinama.
WPC – kratka karakteristika
Proteinski dodaci u prahu na bazi sirutkinih proteina jedan su od najčešće korištenih dodataka prehrani na svijetu među osobama koje se bave sportom profesionalno i rekreativno. Proteinski dodaci (uključujući WPC) klasificirani su od strane Australskog instituta za sport u kategoriju A, u kojoj se nalaze isključivo tvari s dobro dokumentiranim djelovanjem u sportu. Proteinski dodatak koji sadrži koncentrat sirutkinih proteina karakterizira se velikom biološkom vrijednošću, visokom probavljivošću i lakom apsorpcijom. Nadalje, WPC se ističe visokim sadržajem aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), koje uključuju izoleucin, leucin i valin. Jedna porcija (30 g) proteinskog dodatka na bazi koncentrata sirutkinih proteina pruža u prosjeku 24 g proteina, 2 g ugljikohidrata (uglavnom laktozu) i 1-2 g masti te 115 kcal. Smatra se da su sirukini proteini bolji od drugih testiranih proteina, uglavnom zbog visokog sadržaja leucina te brze kinetike probave i apsorpcije aminokiselina razgranatog lanca.
Koje prednosti pruža redovita uporaba WPC-a?
Provedena istraživanja pokazala su da redovita uporaba proteinskog dodatka na bazi koncentrata sirutkinih proteina pridonosi povećanju mišićne mase i snage, posebno kod osoba koje redovito treniraju u teretani. Visokokvalitetni WPC učinkovit je u popravljanju, održavanju i sintezi proteina skeletnih mišića zbog visokog sadržaja leucina i ostalih egzogenih aminokiselina. Iz trenutnih istraživanja jasno proizlazi da proteinski dodaci na bazi sirutkinih proteina (uključujući WPC) pozitivno utječu na sastav tijela, jer stimuliraju razvoj nemasne tjelesne mase i istovremeno smanjuju masnu masu, opseg struka te BMI indeks (posebno kada osoba redovito trenira s utezima i kontrolira količinu kalorija unesenih u prehrani). Redovito uključivanje WPC-a u prehranu aktivira anaboličke procese u cijelom organizmu i može ubrzati tempo posttrenažne regeneracije nakon intenzivnih vježbi s utezima. Osim toga, česta uporaba WPC-a može sniziti razinu glukoze u krvi, potisnuti apetit i povećati osjećaj sitosti, kao i spriječiti nastanak sarkopenije (gubitak mase, snage i moći skeletnih mišića s godinama) te ublažiti simptome tumorske kaheksije.
Kada je najbolje koristiti WPC i kako dozirati?
Koncentrat sirutkinih proteina može pomoći osobi koja se redovito bavi sportom da zadovolji povećane dnevne potrebe za proteinima, jer predstavlja praktičan, brzo pripremljiv i vrlo ukusan oblik obroka, posebno nakon treninga. Istraživanja su pokazala da se najveći porast snage i mišićne mase uočava kod unosa proteina neposredno nakon završetka fizičke aktivnosti (npr. do 2 sata nakon treninga s utezima). Uzimajući u obzir optimalnu količinu leucina u obroku, jedna porcija proteinskog dodatka na bazi koncentrata sirutkinih proteina trebala bi pružiti najmanje 20 grama proteina. Optimalna porcija za veliku većinu osoba je korištenje 1-2 mjerice koncentrata sirutkinih proteina, npr. za prvi obrok nakon treninga s utezima. Vrijedi spomenuti da se WPC odlično pokazuje i kao dodatak jutarnjoj zobnoj kaši ili večernjem voćnom shaku.
WPC – kontraindikacije
Glavna kontraindikacija za korištenje koncentrata sirutkinih proteina je dijagnosticirana alergija na proteine kravljeg mlijeka. WPC također sadrži malu količinu laktoze, stoga osobe s intolerancijom na mliječni šećer i/ili bolestima probavnog trakta (npr. sindrom iritabilnog crijeva – IBS, prekomjerni bakterijski rast tankog crijeva – SIBO, upalne bolesti crijeva) trebaju izbjegavati konzumaciju takvih proteinskih dodataka. Osim toga, koncentrat sirutkinih proteina može kod nekih osoba pogoršati akne na licu i trupu.
-
West DWD, Abou Sawan S, Mazzulla M, et al.: Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients. 2017 Jul 11;9(7):735.
-
Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ, et al.: International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 29;14:33.
-
A Castro LH, S de Araújo FH, M Olimpio MY, et al.: Comparative Meta-Analysis of the Effect of Concentrated, Hydrolyzed, and Isolated Whey Protein Supplementation on Body Composition of Physical Activity Practitioners. Nutrients. 2019 Sep 2;11(9):2047.
-
Bergia RE 3rd, Hudson JL, Campbell WW.: Effect of whey protein supplementation on body composition changes in women: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2018 Jul 1;76(7):539-551.
-
Sepandi M, Samadi M, Shirvani H, et al.: Effect of whey protein supplementation on weight and body composition indicators: A meta-analysis of randomized clinical trials. Clin Nutr ESPEN. 2022 Aug;50:74-83.

Češnjak - najvažnija svojstva
