Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Za što je dobra omega 3?

Za što je dobra omega 3?
10 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 1089 Komentari: 0

Pripravci koji sadrže višestruko nezasićene masne kiseline omega-3 trenutno uživaju ogromno zanimanje potrošača u zapadnim zemljama. Mnogi ljudi polažu velike nade u suplementaciju prehrane masnim kiselinama omega-3 (posebno EPA i DHA), koje se općenito percipiraju kao bioaktivne tvari s vrlo širokim blagotvornim utjecajem na ljudski organizam.

Koje masne kiseline omega-3 razlikujemo?

Višestruko nezasićene masne kiseline omega-3 duguju svoj naziv odgovarajućem položaju prve dvostruke veze u ugljičnom lancu, koja se nalazi kod trećeg atoma ugljika, računajući od metilne grupe CH3. U višestruko nezasićene masne kiseline omega-3 ubrajaju se:

  • Alfa-linolenska kiselina (ALA) – pripada skupini esencijalnih
    nezasićenih masnih kiselina (NNKT),
  • Eikozapentaenska kiselina (EPA),
  • Dokozaheksaenska kiselina (DHA).

Masne kiseline omega-3 – svojstva

Iz aktualnih istraživanja proizlazi da višestruko nezasićene masne kiseline omega-3 imaju blagotvoran utjecaj na kardiovaskularni sustav, mentalno zdravlje te kognitivne sposobnosti. Posebno je dugolančana višestruko nezasićena masna kiselina DHA iznimno važna za razvoj živčanog sustava i pravilno funkcioniranje mozga te organa vida, kao i za međustanične signale. Kiselina DHA igra važnu ulogu u moždanoj neurotransmisiji, kognitivnom funkcioniranju, energetskim procesima te regulaciji arterijskog krvnog tlaka. Štoviše, kiselina DHA pokazuje protuupalna, antioksidacijska, antialergijska, antitumorska te kardio- i neuroprotektivna svojstva. Redovita suplementacija kiselinom DHA u dozi od najmanje 2 g dnevno ima zaštitno djelovanje na živčane stanice kod sportaša kontaktnih sportova.

Kiselina EPA također je neophodna za pravilan razvoj i funkcioniranje živčanog sustava te organa vida. Ova dugolančana višestruko nezasićena masna kiselina iz obitelji omega-3 pokazuje protuupalno i antikoagulantno djelovanje te podupire rad imunološkog sustava. Kiselina EPA smanjuje koncentraciju triglicerida u krvnom serumu, normalizira arterijski krvni tlak, ublažava simptome depresije te poboljšava kognitivno funkcioniranje.

Kakva je dnevna potreba za masnim kiselinama omega-3?

Prema trenutno važećim normama prehrane za populaciju Poljske koje je izradio Nacionalni institut javnog zdravlja – Državni zavod za higijenu**, dnevna potreba za višestruko nezasićenim masnim kiselinama omega-3 za djecu i mladež te odrasle osobe na razini adekvatnog unosa (AI) prikazuje se kako slijedi:**

  • Kiseline EPA i DHA: 250 mg (ukupno) – 2 porcije ribe tjedno, uključujući
    jednom masnu vrstu (npr. losos, kalifornijska pastrva ili atlantska
    skuša). Trudnice te dojilje 250 mg EPA + od
    100 do 200 mg DHA.
  • Alfa-linolenska kiselina (ALA) – 0,5% ukupne energije u dnevnom
    obroku (tj. 10 kcal u slučaju dijete kalorijske vrijednosti
    2000 kcal).

Proizvodi bogati masnim kiselinama omega-3

Najviše masnih kiselina omega-3 nalazi se u prehrambenim proizvodima poput lanenog sjemena, sjemenki španjolske kadulje (chia), sjemenki konoplje, oraha, kvalitetnih mekih margarina, lanenog ulja, repičinog ulja, sojinog ulja, ulja klica pšenice, masnih vrsta riba (među ostalima: losos, haringa, atlantska skuša, sardine, inćuni, šprote, kalifornijska pastrva), morskih plodova (npr. škampi, kamenice, dagnje), morskih algi i ulja iz mikroalgi Schizochytrium sp., ulja jetre bakalara (riblje ulje) te ulja antarktičkog krila. Ovisno o sezoni ulova, masne ribe sadrže od 1,4 do čak 2,5 g masnih kiselina omega-3: EPA i DHA (ukupno) u 100 g mišićnog tkiva.

Zagađenje okoliša dovelo je do kontaminacije riba uglavnom dioksinima i metiliranom živom, što predstavlja opasnost za zdravlje njihovih redovitih konzumenata. Međutim, iz aktualnih znanstvenih izvještaja jasno proizlazi da zdravstvene koristi koje proizlaze iz konzumiranja masnih vrsta riba u količini od 1-2 porcije tjedno značajno nadmašuju potencijalni rizik od kontaminacije. Vrijedi također spomenuti da su prirodno prisutne u masnim ribama višestruko nezasićene masne kiseline omega-3: EPA i DHA te antioksidacijski vitamini (A i E) poznati po svojim snažnim antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima, koja ublažavaju posljedice izloženosti zagađivačima okoliša poput dioksina TCDD, policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) ili polikloriranih bifenila (PCB).

Proizvodi koji sadrže omega 3: losos, sjemenke, tuna i ostalo

Suplementacija omega-3 – učinci

Stručna literatura navodi da redovita uporaba ribljeg ulja koje osigurava velike količine kiselina EPA i DHA pridonosi značajnom snižavanju razine triglicerida u krvi te poboljšanju raspoloženja kod pacijenata s teškom depresijom, kao i umjerenoj redukciji vrijednosti krvnog tlaka kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom. Riblje ulje također pozitivno utječe na kognitivne funkcije, posttreningsku regeneraciju skeletnih mišića te kardiovaskularnu izdržljivost kod sportaša izdržljivosnih disciplina.

Kako koristiti masne kiseline omega-3?

Kako se pokazuje, potencijalne zdravstvene koristi koje proizlaze iz uzimanja dodataka prehrani koji osiguravaju višestruko nezasićene masne kiseline omega-3: EPA i DHA nisu trenutne, već se pojavljuju tek kao rezultat dugotrajne uporabe. Imajući na umu tu činjenicu, pripravci koji sadrže masne kiseline omega-3 mogu se uzimati u bilo koje doba dana, međutim vrlo je važno da se konzumiraju svaki put uz obrok koji je dobar izvor masti kako bi se povećala njihova apsorpcija u probavnom traktu te minimizirao rizik nekih neželjenih djelovanja poput vraćanja sadržaja želuca u jednjak, podrigivanja ili mučnine.

Sources:

  • Materac E, Marczyński Z, Bodek KH.: Rola kwasów tłuszczowych Omega-3
    i Omega-6 w organizmie człowieka. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI,
    2013, 2, 225 – 233.
  • Gammone MA, Riccioni G, Parrinello G, et al.: Omega-3 Polyunsaturated
    Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport. Nutrients. 2018 Dec
    27;11(1):46.
  • Reimers A, Ljung H.: The emerging role of omega-3 fatty acids as a
    therapeutic option in neuropsychiatric disorders. Ther Adv
    Psychopharmacol. 2019 Jun 24;9:2045125319858901.
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. i wsp.: Normy żywienia dla populacji
    polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego –
    Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  • Bernasconi AA, Wiest MM, Lavie CJ, et al.: Effect of Omega-3 Dosage
    on Cardiovascular Outcomes: An Updated Meta-Analysis and
    Meta-Regression of Interventional Trials. Mayo Clin Proc. 2021
    Feb;96(2):304-313.
  • Khan SU, Lone AN, Khan MS, et al.: Effect of omega-3 fatty acids on
    cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis.
    EClinicalMedicine. 2021 Jul 8;38:100997.
  • Cornish SM, Cordingley DM, Shaw KA, et al.: Effects of Omega-3
    Supplementation Alone and Combined with Resistance Exercise on
    Skeletal Muscle in Older Adults: A Systematic Review and
    Meta-Analysis. Nutrients. 2022 May 26;14(11):2221.