Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Cink u prehrani – koje su prednosti?

Cink u prehrani – koje su prednosti?
19 lipanj 2024
objavio: Łukasz Szostko Molim te, pošalji mi tekst koji želiš prevesti.: 941 Molim vas, nedostaje tekst koji treba prevesti. Možete li mi poslati tekst?: 0

Kada sastavljamo svoju prehranu, često obraćamo pozornost na to da osigurava dovoljno željeza ili magnezija. A koliko često provjeravamo unos cinka? Cink u prehrani nije ništa manje važan, a učestalost njegovog nedostatka ukazuje na to da se moramo puno više potruditi oko njegovog konzumiranja.

Iz ovog članka saznajte zašto vrijedi paziti da prehrana osigurava odgovarajuće količine cinka te koji proizvodi sadrže najviše cinka. Pročitajte do kraja!

Uloga cinka u ljudskoj prehrani

Cink je mikroelement s iznimno širokim utjecajem na ljudsko zdravlje. Kada ga ima dovoljno, možda ga ne cijenimo, no kada se pojavi i najmanji nedostatak, posljedice će se osjetiti. Već mali pad dostupnosti cinka može utjecati na slabljenje zaštite organizma od infekcija te produljenje vremena zacjeljivanja rana. Duži i dublji nedostatak ima puno teže posljedice, uključujući i poremećaje kognitivnih sposobnosti, pogoršanje raspoloženja, hormonske probleme, promjene na koži i mnogo više.

Zalihe cinka u organizmu nisu velike, pa ih moramo dinamički nadopunjavati. Potrebno je osigurati stalne, svakodnevne dostave cinka putem prehrane.

Zanimljivost: Trebamo cink da bismo pravilno osjećali okuse.

Ukratko, cink nam je potreban da bismo:

  • održali pravilno funkcioniranje štitnjače,
  • učinkovito proizvodili testosteron,
  • regulirali apetit i pravilno osjećali okuse,
  • održali dobro stanje kože,
  • imali jake kosti,
  • imali dobru otpornost na infekcije,
  • održali dobro raspoloženje i kognitivne sposobnosti.

Izvori cinka u prehrani

Unatoč tome što je cink jedan od najzastupljenijih mikroelemenata u ljudskom organizmu, ne može se skladištiti u značajnim količinama i zato zahtijeva redovito uzimanje ili suplementaciju. Cink se nalazi u različitim prehrambenim proizvodima, uključujući:

  • meso,
  • ribu,
  • mahunarke,
  • orašaste plodove.

Njegovo usvajanje razlikuje se ovisno o podlozi u kojoj se nalazi. Životinjski proizvodi smatraju se boljim izvorom cinka od npr. mahuna, orašastih plodova ili žitarica. Razlog je prisutnost fitinske kiseline u biljkama, koja snažno koči usvajanje cinka. Osobe koje se pridržavaju veganske prehrane, a žele bolje iskoristiti cink iz prehrane, trebaju odgovarajuće obrađivati biljne namirnice koje sadrže cink. Moguće je, primjerice, namakanje mahuna ili orašastih plodova u vodi kako bi se smanjila količina fitinske kiseline.

U nastavku su detaljniji podaci o sadržaju cinka u različitim prehrambenim proizvodima.

NamirnicaMiligrami (mg) cinka po porciji
Kamenice, istočne, uzgojene, sirove, 85 g32
Kamenice, pacifičke, kuhane, 85 g28,2
Govedina, donji dio buta, pečena, 85 g3,8
Plavi rak, kuhan, 85 g3,2
Žitarice za doručak, obogaćene s 25% DV cinka, 1 porcija2,8
Zobene pahuljice, obične i instant, neobogaćene, kuhane na vodi, 1 šalica2,3
Sjemenke bundeve, pržene, 28 g2,2
Svinjetina, srednji dio file, s kosti, na žaru, 85 g1,9
Puretina, prsa, samo meso, pečena, 85 g1,5
Sir, cheddar, 42 g1,5
Škampi, kuhani, 85 g1,4
Leća, kuhana, ½ šalice1,3
Sardine, konzervirane u ulju, ocijeđene, s kostima, 85 g1,1
Grčki jogurt, prirodni, 170 g1,0
Mlijeko, 1% masti, 1 šalica1,0
Kikiriki, pržen na suho, 28 g0,8
Riža, smeđa, dugozrnata, kuhana, ½ šalice0,7
Jaje, veliko, 1 komad0,6
Crveni grah, konzervirani, ½ šalice0,6
Kruh, integralny, 1 kriška0,6
Riba, losos, kuhan, 85 g0,5
Brokula, nasjeckana, kuhana, ½ šalice0,4
Riža, bijela, dugozrnata, kuhana, ½ šalice0,3
Kruh, bijeli, 1 kriška0,2
Cherry rajčice, sirove, ½ šalice0,1
Borovnice, sirove, ½ šalice0,1

Već na prvi pogled vidljivo je da su kamenice neupitni vođa u osiguravanju cinka.

Potreba za cinkom

Prema trenutnim preporukama u Hrvatskoj dnevna potreba za cinkom kod odrasle osobe iznosi 10 mg.

U okviru zdravstvene profilakse ili za nadopunjavanje blagog nedostatka obično se koristi doza od 15 mg cinka dnevno iz dodatka prehrani. Međutim, u slučajevima gdje suplementacija cinkom ima konkretan cilj, npr. zaustavljanje infekcije, poboljšanje kvalitete kože, podrška hormonalnom gospodarstvu, doze korištene u istraživanjima bile su nekoliko puta veće.

Potreba za cinkom povećava se tijekom trudnoće i dojenja.

U nastavku je tablica potreba za cinkom s podjelom prema spolu.

DobMuškarciŽeneTrudnoćaDojenje
Od rođenja do 6 mjeseci*2 mg2 mg-
-
7–12 mjeseci3 mg3 mg-
-
1–3 godine3 mg3 mg-
-
4–8 godina5 mg5 mg-
-
9–13 godina8 mg8 mg-
-
14–18 godina11 mg9 mg12 mg13 mg
19+ godina11 mg8 mg11 mg12 mg

*Napomena: vrijednosti za djecu od rođenja do 6 mjeseci su približne.

Krugovi s nazivima vitamina i makronutrijenata, osoba bira krug s natpisom Zn

Je li cink iz prehrane dobro usvajiv?

Cink se usvaja u tankom crijevu. Usvajanje cinka iz hrane procjenjuje se na prosječno 33%. Za usporedbu, cink iz vodene otopine uziman natašte ima usvajanje od 60-70%.

Usvajanje uvelike ovisi o okruženju cinka, a posebno o prisutnosti fitata u istom obroku. Fitinska kiselina najsnažnije ograničava usvajanje cinka. Negativan utjecaj ima i prisutnost željeza, a neki izvori navode i kalcija. Pozitivno bi trebala djelovati prisutnost proteina.

Učinkovitost apsorpcije ovisi i o početnom stupnju zasićenosti organizma cinkom. Što je veći nedostatak, to će organizam lakše usvajati element iz hrane. S druge strane, zasićen organizam sporije usvaja cink jer njegove potrebe nisu tako velike. U ovom slučaju odlično funkcioniraju samoregulirajući mehanizmi.

Odnos cinka i bakra

Cink i bakar imaju specifičan odnos. Pomalo se "svađaju", ali ipak ne mogu jedan bez drugog. Pretjeran unos cinka smanjuje zalihe bakra u organizmu. Njegova pretjerana suplementacija može čak dovesti do sekundarnog nedostatka bakra. I obrnuto, velik unos bakra smanjuje cink. U ovom odnosu vrlo je potreban balans.

Uvodeći suplementaciju jednim od ovih mikroelemenata, treba biti posebno oprezan da se iz jednih problema ne upadne u druge. Rješenje ovog problema čine se dodaci prehrani koji u jednoj porciji kombiniraju odgovarajuće proporcije i cinka i bakra.

Zaključak

Do nedostatka cinka prilično je lako doći kada se ne obraća pozornost na dobre prakse u prehrani. To je dakle stvaran problem koji može pogoditi svakoga od nas. Glavni i najčešći čimbenici rizika kod odraslih osoba su: veganska prehrana, alkoholizam i poremećaji usvajanja. U prehrani postoji nekoliko aspekata na koje treba obratiti pozornost kako bi se osiguravale i usvajale odgovarajuće količine cinka. Važna nije samo njegova količina u proizvodima koje konzumiramo, već i njegovo okruženje. Najviše se zna o negativnom utjecaju fitinske kiseline i željeza na usvajanje cinka. Prisutnost proteina je pak čimbenik koji poboljšava njegovo usvajanje.

Sources: