Besplatna dostava u Hrvatsku od 200 PLN. Besplatna dostava u HR od 200 PLN Dostava u roku od 24h Jeftina međunarodna dostava Na tržištu od 2005. Blog Pomoć Kategorije Proizvođači MENU Blog Košarica

Vaša košarica je prazna!

Selen - svojstva, izvori, nedostatak, višak

Selen - svojstva, izvori, nedostatak, višak
09 Lis 2024
Objavio: Mateusz Durbas Broj čitanja: 959 Komentari: 0

Selen je mineralni sastojak koji je neophodan za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Iz tog razloga selen je čest sastojak prehrambenih dodataka koji imaju za cilj poboljšanje općeg psihofizičkog stanja i blagostanja te sprječavanje razvoja mnogih bolesti koje se nazivaju civilizacijskim bolestima. Provjerimo dakle koja zdravstvena svojstva pokazuje selen i čime može prijetiti njegov nedostatak ili višak.

Selen – svojstva

Selen igra važnu ulogu u staničnom metabolizmu i pravilnom funkcioniranju štitnjače. Selen ulazi u sastav glutation peroksidaze – antioksidacijskog enzima koji štiti stanične membrane od oštećenja slobodnim radikalima**. Selen djeluje kao antioksidans koji štiti ljudski organizam od oksidacijskog stresa i može spriječiti razvoj bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima, među ostalim: kardiovaskularnih, tumorskih te neurodegenerativnih bolesti (posebno Alzheimerove bolesti).

Selen pokazuje antitumorska svojstva, zahvaljujući čemu može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta tumora. Dokazano je da selen štiti stanice od štetnog djelovanja reaktivnih oblika kisika, snižava sposobnost kancerogenih spojeva da izazovu mutacije te koči dijeljenje tumorskih stanica, kao i sprječava njihovo širenje u tkivima organizma. Osim toga selen povećava otpornost organizma, pomaže u liječenju proteinsko-energetske pothranjenosti te štiti od trovanja teškim metalima (među ostalim: kadmijem, olovom, živom, arsenom i talijem).

Štoviše, stručna literatura izvještava da suplementacija selenom može smanjiti ukupnu smrtnost za 14% te skratiti vrijeme boravka u bolnici kod kritično bolesnih pacijenata. Suplementacija selenom također može pridonijeti značajnom snižavanju HOMA-B indeksa (koji procjenjuje funkciju beta stanica Langerhansovih otočića) i povećanju indeksa osjetljivosti na inzulin QUICKI. Uzimanje selena također može dovesti do blagog snižavanja koncentracije ukupnog kolesterola, triglicerida i lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL) u krvi. Također je dokazano da selen korišten u kombinaciji s drugim antioksidansima može smanjiti rizik od smrti iz kardiovaskularnih razloga za 23% te rizik od smrtnosti iz bilo kojeg razloga za 10%. Selen također može povoljno utjecati na mušku plodnost zbog toga što povećava volumen ejakulata i koncentraciju spermija te poboljšava njihovu pokretljivost i morfologiju.

Selen – prehrambeni izvori

Glavni prehrambeni izvori selena u ljudskoj prehrani su iznutrice (posebno bubrezi), ribe (među ostalim: losos, haringa, tuna, iverak, bakalar), školjkaši, meso, jaja te mlijeko i njegovi proizvodi (posebno sirevi). Sadržaj selena u mlijeku, mliječnim proizvodima (npr. jogurtima, kefirima, mlaćenicama, sirevima) te jajima uvelike ovisi o njegovom sadržaju u hrani namijenjenoj životinjama. Osim toga selen se nalazi u biljnim proizvodima poput brazilskih oraha, heljdinih pahuljica, gorke kakao, riže, češnjaka, gljiva, oraha i suhih sjemenki mahunarki (npr. grašak, leća, soja). Apsorpciju selena iz hrane povećavaju proteini, metionin, antioksidacijski vitamini (A, C i E) te ostali prehrambeni antioksidansi. S druge strane, apsorpciju selena iz probavnog trakta snižava nizak unos proteina, prisutnost teških metala i velik sadržaj sumpora u prehrani. Selen koji se nalazi u hrani u obliku selenometionina odlikuje se visokom apsorpcijom koja iznosi više od 90%.

Produkty bogate w Selen: jajka, pierś, krewetki i inne

Selen – potrebe

Dnevne potrebe za selenom na razini preporučenog dnevnog unosa (RDA) kod odraslih žena i muškaraca iznose 55 µg. Kod trudnica se potrebe za selenom povećavaju na 60 µg dnevno zbog potrebe osiguravanja potreba rastućeg ploda. Slično tome, žene koje doje trebaju unositi više selena – 70 µg dnevno, kako bi nadoknadile količinu ovog važnog mineralnog sastojka koji se nalazi u majčinom mlijeku.

Selen – nedostatak

Nepravilno uravnotežena prehrana koja je iznimno siromašna mesom, ribama, morskim plodovima, mlijekom, mliječnim proizvodima, jajima i sjemenkama mahunarki može pogodovati nastanku nedostatka selena. Nedostatku selena posebno su izložene osobe oboljele od fenilketonurije i kronične bubrežne insuficijencije te vegani i vegetarijanci. Najpoznatiji negativni nuspojava kroničnog nedostatka selena je juvenilna kardiomiopatija (Keshanova bolest) te distrofija zglobnih hrskavica (Kashin-Beckova bolest). Nedostatak selena može povećati smrtnost zbog kardiovaskularnih i tumorskih bolesti te uzrokovati kretenizam kod djece. Niska koncentracija selena često se utvrđuje kod bolesti krvnih žila, autoimunih bolesti, akutnog upale gušterače, cistične fibroze, retinopatije, depresije te kod bolesnika s AIDS-om.

Selen – višak

Višak selena može biti toksičan za čovjeka. Smrtni slučajevi toksičnosti utvrđeni su nakon slučajnog konzumiranja selena u gramskim količinama. Međutim, kronična toksičnost selena nazvana selenoza može se pojaviti u slučaju konzumiranja manjih doza selena kroz duži vremenski period. Među najčešćim simptomima viška selena (kronične otrove) navode se lomljivost i gubitak noktiju te opadanje kose, kao i depresija, emocionalna nestabilnost, nervoza, želučano-crijevne tegobe, kožni osip, miris češnjaka u dahu, prekomjerno znojenje te neurološki poremećaji.

Izvori:

  • Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL, et al.: Selenium, antioxidants, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10;112(6):1642-1652.

  • Zhang JW, Lin Y, Liu YM, et al.: Excess selenium intake is associated with microalbuminuria in female but not in male among adults with obesity: Results from NHANES 2009-2018. Front Nutr. 2023 Jan 25;10:1043395.

  • Zhao Y, Yang M, Mao Z, et al.: The clinical outcomes of selenium supplementation on critically ill patients: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019 May;98(20):e15473.

  • Mahdavi Gorabi A, Hasani M, Djalalinia S, et al.: Effect of selenium supplementation on glycemic indices: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Diabetes Metab Disord. 2019 Jul 4;18(2):349-362.

  • Hasani M, Djalalinia S, Sharifi F, et al.: Effect of Selenium Supplementation on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis. Horm Metab Res. 2018 Oct;50(10):715-727.