Kurkumin – što je to i koja su mu svojstva?

Sigurno poznaješ kurkumu. To je intenzivno žuta začin bez koje indijska kuhinja praktički ne postoji. Osim intenzivne boje i karakterističnog aroma, nudi nešto još. U njoj se krije jedinstveni polifenol: kurkumin. Upravo on privlači pozornost cijelog svijeta zbog brojnih zdravstvenih koristi dokumentiranih u istraživanjima, koje djeluju prvenstveno kroz antioksidativne i protuupalne mehanizme. Koja još svojstva ima kurkumin? U ovom članku analizirat ćemo njegove moguće koristi te metode učinkovite suplementacije. Pročitaj do kraja!
- Kurkumin – što je to?
- Kurkuma i kurkumin – koje su razlike?
- Djelovanje kurkumina na čovjeka
- Problematična bioraspoloživost kurkumina
- Kurkumin vrijedi koristiti s piperinom
- Nuspojave kurkumina – je li siguran
- Postoje li kontraindikacije za korištenje kurkumina?
- Zaključak
Kurkumin – što je to?
Kurkumin, glavni sastojak kurkume, je tvar s moćnim zdravstvenim svojstvima koja se stoljećima koristi u ajurvedskoj i kineskoj tradiciji. Ovaj žuti pigment, koji začinu daje karakterističnu boju, ne samo da odlično obogaćuje jela, već može ublažiti mnoge zdravstvene probleme.
Kurkuma(Curcuma longa L.) je biljka iz obitelji đumbira koja se uglavnom nalazi u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Za većinu zdravstvenih koristi koje joj se pripisuju odgovorni su kurkuminoidi na čelu s kurkuminom. Ponekad se pod nazivom "kurkumin" kriju sva 3 glavna kurkuminoida, a to su:
- diferuloilmetan (pravi kurkumin) – oko 77% udjela,
- demetoksikurkumin – 17%,
- bisdemetoksikurkumin – 6%.
Kurkumin je prvi put izoliran 1815. godine. Njegovu kemijsku strukturu opisali su 1910. godine poljski znanstvenici. Zdravstvena svojstva ovog začina poznata su i koriste se tisućama godina – povijest korištenja kurkume u Ajurvedi seže čak 5000 godina unazad.
Prema podacima iz znanstvene literature kurkumin može pomoći u kontroli između ostalog upalnih stanja i oksidativnog stresa, metaboličkog sindroma, artritisa, anksioznosti i hiperlipidemije.
Postoje i izvještaji o pomoći u kontroli upalnih stanja i bolnosti mišića uzrokovanih fizičkim naporom, što bi moglo poboljšati regeneraciju i performanse kod aktivnih osoba.
U prirodi postoji mnogo sastojaka koje je lako povezati s konkretnim zdravstvenim ciljem za koji ih vrijedi koristiti. S kurkuminom je drugačije. Ima tako univerzalno djelovanje da znanstvenici u svojim istraživanjima analiziraju njegov utjecaj na desetke različitih zdravstvenih stanja. Većina efekata proizlazi iz njegovog snažnog protuupalnog i antioksidativnog potencijala. To čini ovaj polifenol iznimno popularnim izborom kao element opće zdravstvene profilakse.
Kurkuma i kurkumin – koje su razlike?
Neki, saznajući o opsežnim zdravstvenim koristima koje može donijeti kurkumin, odmah jure u najbliži diskont, kupuju nekoliko vrećica kurkume i počinju je sipati žličicama u jela. I super, jer sam začin je vrlo zdrav i više nego poželjan u prehrani, no na taj način nećemo postići sve koristi koje su znanstvenici uočili korištenjem kurkumina.
Zašto? To proizlazi iz činjenice da je kurkumin samo jedan od sastojaka kurkume, koji se prirodno nalazi u maloj koncentraciji, obično 0,5-5%. Nažalost, nismo u mogućnosti redovito jesti toliku količinu kurkume koja bi osigurala količinu kurkumina koja stvarno utječe na konkretne efekte, već samo na eventualnu, općenitu profilaksu.
Djelovanje kurkumina na čovjeka
Medicinske baze obiluju informacijama o kurkuminu. Po količini znanstvenih publikacija koje se odnose na njega, jedan je od lidera među polifenolima sadržanima u hrani.
U ovim problemima znanstvenici uočavaju zdravstveni potencijal kurkumina:
- metabolički sindrom,
- hiperlipidemija,
- upala zglobova,
- psorijaza,
- upalne bolesti crijeva,
- anksioznost i poremećaji raspoloženja,
- bolesti kardiovaskularnog sustava.
U podržavanju ljudskog zdravlja ovaj sastojak ima vrlo dug staž. U Ajurvedi i Tradicionalnoj kineskoj medicini njegovo korištenje u zdravstvenim miksturama seže tisuće godina unazad.
U medicinskim bazama postoje ogromne količine rezultata predkliničkih istraživanja s kurkumom i kurkuminoidima. Ovi izvještaji postupno se provjeravaju u kliničkim studijama, kako na pacijentima s bolestima, tako i na osobama bez ikakvih dijagnoza. Trenutno imamo mnoge zaključke, ali postoji i mnogo perspektiva za buduća istraživanja.
Problematična bioraspoloživost kurkumina
Iz trenutnih znanstvenih izvještaja može se zaključiti da kurkumin može imati divna svojstva... ako ga organizam dobro apsorbira. Ovaj polifenol iznimno je problematičan s obzirom na farmakokinetski profil. To proizlazi iz mnogih čimbenika, uključujući nisku koncentraciju slobodne tvari u serumu nakon konzumacije, ograničenu distribuciju u tkivima, kratak period poluraspada te brz metabolizam i izlučivanje. Većina kurkumina brzo se metabolizira (glukuronidacijom i sulfatacijom) u jetri i crijevima, ostavljajući samo malu količinu detektabilnu u tkivima.
U istraživanjima na glodavcima problem nije tako velik jer znanstvenici imaju na raspolaganju različite metode primjene, npr. intraperitonealne injekcije, koje ljudi u običnoj suplementaciji ne koriste. U slučaju oralne primjene potrebno je uzimanje kurkumina ili u modificiranom obliku koji povećava otpornost na preuranjeni metabolizam i poboljšava bioraspoloživost, ili u pratnji drugih tvari koje stvaraju povoljnije okruženje u probavnom traktu. Optimalan način za maksimiziranje efekata saznaj u sljedećem odlomku.
Kurkumin vrijedi koristiti s piperinom
Piperin je glavni aktivni sastojak crnog papra. Također je zanimljiva tvar s obzirom na biološko djelovanje, no u ovom slučaju njegova je funkcija tipično pomoćna. Naime, uzimanje kurkumina istovremeno s piperinom omogućuje rješavanje problema slabe bioraspoloživosti. Dodatak piperina podiže bioraspoloživost kurkumina za čak 2000%!
Kurkumin je lipofilni spoj, a njegova lipofilnost igra ključnu ulogu u apsorpciji, distribuciji, metabolizmu i eliminaciji. Lipofilnost i niska molekulska masa čine ga dobrim supstratom za glikoprotein P. Glikoprotein P može značajno ograničiti brzinu apsorpcije tvari.
Prednost kompleksa kurkumina s piperinom proizlazi iz činjenice da je piperin prirodni, ali učinkovit inhibitor glikoproteina P. Na taj se način proširuje jedno od najužih grla u pitanju bioraspoloživosti kurkumina.
Nuspojave kurkumina – je li siguran
Kurkumin ima dugu povijest korištenja i poznato je mnogo informacija o njegovoj sigurnosti. Prema izvještajima JECFA(The Joint United Nations and World Health Organization Expert Committee on Food Additives) i EFSA(European Food Safety Authority) vrijednost dopuštenog dnevnog unosa kurkumina iznosi do 3 mg po kilogramu tjelesne težine. To je prilično niska doza u usporedbi s onim što se koristi u kliničkim studijama, no to je službeni stav ureda koji se obično odlikuju dalekosežnim oprezom.
S druge strane, američka FDA(Food and Drug Administration) odobrila je kurkuminoide kao "GRAS"(Generally Recognized As Safe) zbog utvrđene dobre tolerancije i sigurnosnog profila u kliničkim studijama pri dozama od 4 do 8 grama dnevno.
Nekoliko studija na zdravim dobrovoljcima potvrdilo je ne samo učinkovitost, već i sigurnost korištenja. Unatoč toj utemeljenoj sigurnosti, nuspojave se uvijek mogu dogoditi. I u ovom slučaju vrlo sporadično zabilježeni su neki negativni učinci. U jednoj studiji sedmero pacijenata koji su primali doze u rasponu 500–12000 mg i praćeni 72 sata doživjelo je proljev, glavobolju, osip i žuti stolac. U drugoj studiji neki pacijenti koji su primali kurkumin u dozama od 450 do 3600 mg dnevno jedan do četiri mjeseca prijavili su mučninu i proljev te povećanje koncentracije alkalne fosfataze i laktat dehidrogenaze u serumu.
Postoje li kontraindikacije za korištenje kurkumina?
Kontraindikacija za korištenje kurkumina je alergija na biljke iz obitelji đumbira(Zingiberaceae).
Što se tiče trudnoće i dojenja, povijesno se smatrala sigurnom kada se koristila kao začin. Međutim, sada je pokazano da uzrokuje stimulaciju maternice. Unatoč tome što konzumacija ne utječe na razvoj ploda, ne preporučuje se korištenje kurkume tijekom trudnoće i dojenja, a zbog nedostatka kliničkih studija potreban je oprez.
U slučaju planiranog kirurškog zahvata potrebno je prestati s korištenjem kurkumina zbog utjecaja na zgrušavanje krvi.
Kurkumin treba oprezno koristiti kod osoba oboljelih od dijabetesa, hipoglikemije ili onih koji se liječe lijekovima za snižavanje razine glukoze u krvi.
Osim toga, kurkumin može stimulirati kontrakcije žučnog mjehura i uzrokovati razvoj žučnih kamenaca. Unatoč nedostatku studija na ljudima, ne preporučuje se korištenje kod pacijenata sa žučnim kamencima ili opstrukcijom žučnih putova.
Vrijedi primijetiti da ako se s kurkuminom koristi i piperin, kontraindikacija mogu biti različite vrste čireva u želucu, jednjaku itd. U takvim slučajevima može se fokusirati na druge strategije povećanja bioraspoloživosti, umjesto kompleksa s piperinom odabrati na primjer liposomalni kurkumin ili u obliku fitosoma.
Zaključak
Kurkumin je jedan od najsvestranijih i najbolje istraženih polifenola. Intrigantan je kako zbog mnoštva zdravstvenih svojstava, tako i zbog njihove nedostupnosti zbog problema s apsorpcijom kurkumina u probavnom sustavu i brzim metabolizmom. Srećom, znanstvenici su već otkrili nekoliko metoda povećanja učinkovitosti suplementacije ovim sastojkom zahvaljujući modifikaciji njegovog oblika, spajanju s drugim molekulama ili korištenju

NMN za usporavanje starenja i podršku metabolizma
